© Aksaray 68 Haber 2021

İzinsiz Şeker Pancarı Ekene Ceza mı Geliyor?

Bazı yayın organlarında yer alan habere göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen taslağa göre sözleşme yapılmaksızın ekimi yapılan şeker pancarı konusunda idari para cezası kesileceği iddiası çiftçilerin tepkilerine neden oldu.

Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen ve nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 80’ine yakını tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan Aksaray’da yılın son hasadı olan şeker pancarı sökümü bazı bölgelerde devam ediyor.

Özellikle geçtiğimiz hafta Aksaray’ı etkisi altına alan yağışlı ve dondurucu havanın da etkisi ile söküm çalışmalarının yarıda bırakıldığı tarlalarda hasat çalışmaları devam ederken Aksaraylı üreticilerin ürünlerini teslim ettikleri şeker fabrikaları önündeki bekleyişleri de sürüyor.

Bu yılki hasadın da beklentileri karşıladığını ifade eden çiftçiler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen ve bazı yayın organlarında da haber olan kayıt dışı ekimi yapılan şeker pancarı konusunda uygulamaya konulacak idari para cezası konusunda yaptıkları açıklamalarda; “Şu anda bu ürünün ne kadar zahmetli bir ürün olduğunu herkes görüyor. Geçmiş yıllara göre makinelerin sayesinde hasat süreci çok daha zahmetsiz yapılsa da suyu, bakımı, çapası, hasadı ve fabrikalara teslimi çok sıkıntılı bir ürün. Yılın son ürünü olması nedeniyle genel de iklim şartlarında çiftçiler çok zorlanıyor. Ya yağışlı, da çok soğuk iklim şartlarında hasat yapılıyor. Hasattan sonra bu ürünün tarlalardan çıkışı, fabrikalara taşınması ve oradaki teslimleri çok zor.

Bu üründe kota uygulaması var. Yıl içerisinde her üretici kotasıyla ekim yapıyor. Bu kota uygulamasında istenilen rakamı sağlayamadığımız zamanlar oluyor. O zaman bizler bu ürünü kayıtsız eken arkadaşlardan tedarik ediyoruz. Onların da bu sayede tarlaları boş kalmamış oluyor. Haberlerden duyduk, kayıtsız ekimlere ton başına idari para cezası kesilecekmiş. Bu ülkede üretimin durması ve çiftçiliğin bitmesi için herkes her şeyi yapıyor. Bazı bölgelerde kar yağışı ve soğuk nedeniyle tarlalarda hasat yarım kaldı. Fabrika kapılarında bir TIR kaç gün yatıyor?

Bunların hesabını kimseler yapmıyor ama her gün bu üretim konusunda üretilmesin diye birileri çalışıyor. Yazdırılan kotalardan eksik kalan ürünlerin tedarikleri nasıl yapılacak? Bu cezayı akıl eden bunun hesabını da yapmış mı? Ya da 10 dekar araziden sürekli aynı kiloda ürün mü çıkıyor. Bizler eksik kalan kotalarımızı nereden tamamlayacağız. Bu süreçte bari artık çiftçileri rahat bıraksınlar” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER