© Aksaray 68 Haber 2021

İnşaat Maliyetlerindeki Artış Yüzde 71,80’e Ulaştı

TÜİK inşaat maliyetlerindeki yıllık artışın yüzde 71,80’e ulaştığını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu konut fiyatlarındaki artışın durdurulamadığı inşaat sektöründeki yıllık artış oranının yüzde 71,80’e ulaştığını açıkladı. Maliyetlerde en fazla artış geçmiş yılların aksine yüzde 109,73 ile işçilikte yaşanırken yıllık malzeme artışı ise yüzde 57,21 olarak açıklandı.

TÜİK verilerine göre artışın yüzde 71 seviyesini aştığı inşaat sektöründe maliyetlerin içerisinde arsa paylarının da bulunması gerektiğini söyleyen sektör yatırımcıları “Yüzde 50 pay ile inşaata başlayan bir müteahhidin TÜİK rakamlarına göre bile artış oranı yüzde 143’ü aşıyor. Bu maliyetlere rağmen son bir yılda konut fiyatları bu oranda artmadı” diyerek açıklamalarda bulunan sektör yatırımcıları; “İnşaat maliyet endeksinin yüzde 71’i aştığı açıklandı. Bu artış içerisinde en yüksek pay işçilikte oldu. Aksaray genelinde artık işçilik maliyetleri çok yükseldi. Ve nereye kadar çıkacağı da belli değil. Malzeme fiyatları beklendiği gibi seyrediyor ama işçiliğin içerisinden çıkılmaz bir hal aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜK) bu verileri açıklarken 20 daireli bir apartmandaki bir konut üzerinden yapıyor. Bu maliyetin içerisinde olmasına rağmen verilere yansımayan arsa paylarını ekleyince bir müteahhit bir daireyi yapmak için bir tane de arsa sahibine konut vermek zorunda kaldığından bu maliyetin iki ile çarpılması gerekiyor.

Aksaray’da en büyük sorunların başında ne yazık ki son 10 yıldır yükselen arsa payları geliyor. Ne yapılırsa yapılsın sürekli yükseltilmeye çalışılıyor. Yüzde 50 ile arsa alan bir müteahhit bu işin içerisinden nasıl çıkıyor bunu anlamak mümkün değil. Bu fiyatlar konuta yansıdığında satış yapılmıyor veya bizler çok para kazanıyormuş gibi görünüyoruz. Şu anda Aksaray’da konut fiyatları konusunda çok büyük bir dengesizlik var. Bugün şehirde 3 milyona sıfır konutta ikinci el konutta alabilirsiniz. Yan yana olan iki inşaat alanında bir müteahhit 4 milyona daire satarken yanındaki 3 milyona daire satamıyor. Bu işin de sonu geldi. 1+1 konuta bir milyondan fazla rakamların istendiği bir yerde ne yazık ki 3+1 konutların fiyatları pahalı bulanlar var. Bu nedenle inşaat yatırımcısı son 2-3 yıldır yatırımlarını erteleme yolunu seçerek inşaat yapanlarda daha çok 1+1 veya 240 konutlara yöneldi. Büyük konut yapan arkadaşlarımızda artık dükkânlar için inşaatlarını devam ettiriyor. Bu fiyatlar ilerleyen günlerde daha da artacaktır. 6 Şubat depreminin ardından deprem bölgesinde devam eden inşaatlar ve orada teklif edilen yevmiyeleri duyan ustalar buradaki rakamlara çalışmak istemiyor. Deprem bölgesine çalışmak için giden işçiler nedeniyle işçilik fiyatları da yükselmeye başladı. Bu dönemde satışların durması nedeniyle konut fiyatları yerinde duruyor. Kredilerde yaşanacak olan değişiklik sonrası piyasanın açılması ile bugün konut almayarak düşüş bekleyenler pişman olacaklardır. Çünkü bugün teklif edilen satış fiyatları gerçekten çok uygun rakamlar” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER