© Aksaray 68 Haber 2021

İnşaat Maliyetleri Sadece Yüzde 39 Arttı

İnşaat yatırımlarında altın çağın yaşandığı Aksaray’da konut fiyatlarındaki anormal artışlar devam ederken TÜİK inşaat maliyetlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 39 arttığını açıkladı.

1989 Yılında il olduktan sonra hızlı bir şekilde gelişen Aksaray’da inşaat çılgınlığı bitmek bilmiyor. 2 Yıl öncesine kadar yaşanan kriz nedeniyle inşaat yatırımlarının durma noktasına geldiği Aksaray’da son yıllarda konuta olan talep nedeniyle yatırımlar yeniden başlarken inşaat maliyetlerindeki düşüş TÜİK verilerine yansırken konut fiyatlarına yansımadı. TÜİK açıkladığı verilerde geçen yılın aynı dönemine göre inşaat maliyetlerindeki artış hızının yüzde 38,93’e gerilediğini açıklarken maliyetlerdeki en büyük artış yaşanan veri ise işçilik endeksinde oldu. İşçilik endeksi yıllık ortalamada yüzde 56 artış gösterirken açıklanan verilerde en büyük pay olan arsa payları yine yer almadı.

İl genelinde ortalama yüzde 50’leri bulan yüksek arsa payları nedeniyle konut fiyatlarının düşmediğini belirten müteahhitler ise işçilik maliyetlerinin de açıklandığı gibi düşük olmadığını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray için konuşursak il genelinde bir inşaata başlarken 2 dairenin birisi arsa payından dolayı zaten inşaat maliyeti. Ancak bu oran TÜİK verilerine girmiyor. Yani arsa için ödediğimiz yüzde 50 maliyet olarak görülmüyor. Bunun üzerine artık o yüzde 39 dediğiniz kısmı konuşabiliriz.

Yani yüzde 50 eklenince TÜİK rakamlarına göre bile maliyetimiz yüzde 89’a yükseldi. Buna birde iyimser olarak hazırlanmış işçilik ve malzeme endekslerini de koyunca rakam bir anda yüzde 100’ün üzerine çıkıyor. Bu verileri analiz etmek için müteahhit olmaya bile gerek yok. İşçiler artık yevmiyeleri kendi kafalarına göre bile değiştiriyorlar. Daha 10 gün önce bin 500 lira olan yevmiye bin 600 lira olmuş. Bunu kim neye göre yapmış belli değil. Bu rakamlar sınırlı olduğu sürece doğru. Ancak arsa payları ve işçilik payları doğru hesaplanırsa o zaman gerçeğine yakın rakamlar da ortaya çıkacaktır. İyimser veri hazırlanmak isteniyorsa o da kolay işçiliği asgari ücretten belirlerlerse o zaman işçilik endeksi de düşer bir bakmışsınız veriler yüzde 20’lerin bile altına inmiş. Ülkedeki enflasyon gerçeği ortadayken yüzde 39 gerçekçi bir oran değil ve bu açıklanan rakamlar müşteriler ile bizleri karşı karşıya getiriyor. TÜİK bu verilere il ve ilçelerdeki arsa paylarını da eklemeli” dediler. (Haber: Elif BUDAK)

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER