© Aksaray 68 Haber 2021

İnşaat Maliyetindeki Artış Sürüyor Artışta En Yüksek Pay İşçilikte

Artan konut ihtiyacına rağmen inşaat yatırımlarını sürekli azaldığı inşaat sektöründeki artış devam ederken geçtiğimiz aylarda olduğu gibi en yüksek artış yine işçilikte oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) inşaat maliyetlerindeki artış oranlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre artış oranı yılık ortalamaya göre yüzde 46,35’e gerilerken maliyetlerdeki malzeme artışı yüzde 41,01 işçilik artışı ise yüzde 58,40 oranında oldu.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre inşaat maliyetlerindeki artış oranı geçen aylara göre gerilese de özellikle işçilik artışlarının kontrol edilememesi nedeniyle artışın devam bu oranlarda süreceği değerlendiriliyor.

Maliyet artışının açıklananın çok üzerinde olduğunu kaydeden sektör yatırımcıları Aksaray genelindeki artış verilerinin Türkiye ortalamasıyla çok farklı olduğunu Aksaray’da özellikle arsa paylarının maliyetlere eklenmesi gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “İnşaat maliyet artışı hesaplamalarında yıllardan beri hep işçilik ve malzeme endeksleri ile açıklama yapılıyor. Ancak burada en büyük pay hep arsa payları olmuştur. İnşaat yatırımlarının hızlı olduğu dönemde sürekli artırılan arsa payları nedeniyle Aksaray genelinde inşaat çalışmaları durma noktasına geldi. 20 Daireli bir inşaata başlayacak olan müteahhitten dairelerin yarısından fazlasını arsa sahipleri istiyor. Bu arsa sahiplerine verilecek olan payların sürekli artırılması en baştan maliyeti yarı yarıya artırıyor. Sonrasında başlayan inşaata malzeme ve işçilik gibi zorunlu artışların da devam etmesi ile birçok kişi artık işin içerisinden çıkamaz hale geldi. Son 3-4 yıldır inşaat yatırımları azaldı. Şehrin bazı bölgelerinde geçen seneye kadar talep gören konutlar bile artık fiyatları nedeniyle ilgi görmez duruma geldi. Müteahhitlerin birçoğu artık 1+1 veya 2+0 daire yapmaya çalışıyor” dediler.

İşçilik maliyetleri konusunda da konuşan müteahhitler son yıllarda ucuz işgücü olarak inşaatların teslim edildiği yabancı işçiler nedeniyle yerli işçilerin sektörü bırakmak veya başka yerlere gitmek zorunda kalmasından dolayı işçilik maliyetlerinin durdurulamaz şekilde artmaya devam ettiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Son 5 yıla kadar avantajlı olan yabancı işçiler nedeniyle yerli işçilere inşaatlarda iş bulamaz hale geldiler. Yani onların istediği rakamların yarı fiyatına çalışan yabancılar nedeniyle ustalarımızı kaybettik. Piyasada usta kalmayınca yabancı işçiler de kendi aralarında günlük fiyat belirlemeye başladılar. Şu anda yabancı işçilerin tekeline düşen inşaat sektöründe işçilik fiyatlarını artık inşaat yatırımcısı ve yerli ustalar değil yabancı işçiler belirliyor. Bir gecede kendi aralarında fiyatları artırıyorlar ve bu fiyatlar dışında çalışacak kimse de bulunamıyor. İnşaat alanında Aksaray’da sıkıntı yaşanacağı bundan 10 sene öncesinde konuşulsa kimse inanmazdı” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER