© Aksaray 68 Haber 2021

İkinci El Araç Satımında Yeni Dönem Ödemeler Noter Huzurunda Yapılacak

Resmi gazetede yayınlanan karara göre sadece galericiler için zorunlu olan noter huzurunda ödeme koşulu bundan sonra ikinci el araç alacak veya satacak herkes için zorunlu hale geldi.

Ülkemizde önemli bir ticaret hacmine sahip olan ikinci el oto ticaretinde yaşanan sorunlar ve kayıt dışılığın önlenmesi için yeni tedbirler alınmaya devam edilirken Resmi gazetede yayınlanan karar gereğince şimdiye kadar sadece oto galerisiler için zorunlu olan güvenli ödeme sistemi bundan sonra tüm alıcı ve satıcılar için uygulanacak.

Güvenli ödeme sistemine göre alıcı ve satıcı noterde araç devri sırasında noter huzurunda belirli bir havuzda bekletilen ödemeyi satıcı hesabına aktarımını sağladıktan sonra satış gerçekleştirilmiş olacak. Bu sayede alıcı ve satıcı arasında yaşanan sorunlar da ortadan kaldırılmış olacak.

Ticaret Bakanlığı ile Noterler Birliği tarafından hayata geçirilen sisteme göre; Uygulamada, önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçmiş olacak. Yapılan her işlem için satıcıya aktarılacak olan paradan 105 lira kesildikten sonra 52.5 lirası Noterler Birliğine aktarılacak. Noterde satış işleminden vazgeçilmesi ve satışın gerçekleşmemesi durumunda havuzda bekletilen para alıcı hesabına tekrardan havale edilerek işlem iptal edilebilecek.

“Dolandırılma Olayları Son Bulacak”

“Yapılan bu düzenleme bundan önceki satışlarda yaşanan ödeme ve dolandırılma olaylarının önüne geçmek için önemli bir çalışma” diyen sektör temsilcileri; “Aksaray’da çok fazla bir örneği olmasa da ne yazık ki ülke genelinde çok farklı dolandırıcılık olaylarını duyduk. Bu sorunların büyümesine neden olan bir satış işlemiydi. Bununla beraber kayıt dışı galericilik yapanlar da bu sayede sektörden temizlenmiş olacak. Satış işlemlerinde süreç tamamen alıcıyı korumak üzerine kurulu. Alıcının satıştan vazgeçmesi durumunda blokeli olan ödeme hemen hesabına devrolmuş olacak.

Bununla beraber kayıt dışı ticarette kayıt altına alınmış olacak. Aksaray’da da örnekleri olan seyyar galericilerin ticaret hacimleri bu sayede ortaya çıkmış olacak. Örnek verecek olursak ilimizde özellikle emekli olmuş memurların bir kısmı yıl içerisinde kaydı ve dükkanları olmadan 8-10 araç alıp satıyor ve kazançlarını beyan etmiyorlardı. Bu sayede ödemeler hereksin banka hesaplarına aktarılacağı için nakit akışı da kayıt altına alınmış olacak. Sistem doğru uygulanırsa sıkıntı yaşanmaz ama asıl sorun ne yazık ki kaparo dolandırıcılığı. Ülkemizde en büyük dolandırıcılık olaylarından birisi olmaya aday bu sistemin önlenmesi için iş alıcılara düşüyor. Kimse kimseye bir ön ödeme yapmamalı ve bu kaparo olayının ortadan kaldırılması gerekiyor.

Örnek verecek olursak internet sitesine normalinden 50 bin lira aşağı olmayan bir aracı koyan bir kişi aracı satmak için başka illerden geleceklerden kaparo istiyor. 1-2 gün ilanda kalan olmayan araç için birçok kişi ön ödeme gönderiyor ve sonrasında o ilan da, kaparo gönderilen kişiye de ulaşılamıyor. Bu nedenle kimse kimseye ön ödeme yapmamalı. Bunun adı galerici de olsa” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER