© Aksaray 68 Haber 2021

İçişleri Bakanlığı da Yasakladı

17 Mayıs tarihine kadar sürecek olan sokağa çıkma kısıtlamasında sadece zorunlu ihtiyaç maddelerinin satışını suistimal ederek haksız kazanca Aksaray Valiliğinden sonra İçişleri Bakanlığı da dur dedi. İçişleri bakanlığınca yayınlanan genelgede 17 Mayıs tarihine kadar gıda ve temizlik harici ürünlerin marketlerde satışları yasaklandı.

Nisan ayı ortalarında artışa geçen koronavirüs vakaları rekor seviyeye ulaşınca beraberinde gelen yasaklar vatandaşlardan çok esnafları perişan etti. Ramazan ayının girmesi ile birlikte anneler günü ile bayram alışverişini bekleyen küçük esnaflar alınan sokağa çıkma yasağı nedeniyle en çok iş yapacakları süreçte işyerlerini kapatmak durumunda kaldılar. Özellikle giyim,ayakkabı,zücaciye,çanta, mobilya,plastik gibi ürünleri satan işletmelerle beraber hamam,berber ve terzi gibi işletmeler de yasaktan nasibini alarak kapanmak zorunda kaldı.

Geçen Perşembe akşamı başlayan kısıtlamada işyerleri kapalı olmasına karşılık bu işyerlerinde satışı yapılan ürünlerin zincir marketler başta olmak üzere neredeyse tüm marketlerde satılmaya devam etmesi sosyal medya başta olmak üzere bir çok alanda tepkilere neden olmuş il hıfzıssıhha kurulu da bu tür ürünlerin satışının 30 Nisan Cuma günü itibariyle yasak olduğunu duyurmuştu. Ancak il hıfzıssıhha kurulu kararına rağmen zincir marketler başta olmak üzere diğer marketler de kapatılan işyerlerinin sattıkları ürünleri satmaya devam ederek haksız kazançlarına devam etmişlerdi. Yaşanan bu gelişmeler ve ülke genelinde artan tepkilere sessiz kalmayan İçişleri Bakanlığı aldığı karar ile 7 Mayıs Cuma gününden itibaren tüm market,zincir market ve süpermarketlerde gıda ve temizlik ürünleri haricindeki ürünlerin satışının yasaklandığını açıkladı. Alınan karar Cuma gününden itibaren geçerli olacağından aynı marketler 17 gün sürecek olan kısıtlamanın 8 gününde yerel esnafların satışına izin verilmeyen ürünlerini satmış olacak.

Gazetemize ulaşan bazı esnaflar da yasağın neden hemen değil de 7 Mayıs tarihinden başladığının sorgulanması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Koronavirüs salgını nedeniyle bizi evlere kapatıp büyük market ve zincir marketlerin daha fazla kar etmesi sağlanıyor. Özellikle internetten yapılan alışverişler ile zincir marketlerin sattıkları ürünler hala satılmaya devam ediyor. Bu duruma dur diyen Aksaray Valiliği geçen hafta itibari ile bu ürünlerin de satışının yasak olduğunu duyursa da hiçbir market bu yasağa uymadı il genelinde de denetim yapılmadı. Akşama kadar bu ürünlerin satışı devam etti. Bu satışlar gün sonu raporları ile de sabit. Bununla beraber içişleri bakanlığımız bu tür ürünlerin satışı hakkında bir genelge yayınlayarak bir yasak getirdi. İlk başta sevindik ve Allah razı olsun dedik ama haberi okuyunca aslında sadece öylesine bir karar olduğunu anladık. Çünkü yasak 7 Mayıs’ta başlayacakmış. Bu tarihten önce bu tür işletmeler işlerine devam edecek yani bizler evlerde kapalıyken bizlerin satması gereken ürünleri satarak karlarını arttıracaklar. 7 Mayıs’tan sonra zaten bayram süreci girecek ve 12 Mayıs’tan sonra da bayram nedeniyle bu tür alışveriş işleri bitecek” dediler. (Haber: E.B)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER