© Aksaray 68 Haber 2021

Hak Sahipleri Soruyor “Bu Nasıl Fiyat?”

TOKİ 9’uncu etapta hak sahibi olan vatandaşlar kura heyecanı yaşarken son günlerde sosyal medya platformlarında dolaşan fiyatlara tepki göstererek “Bu nasıl dar gelirliler için sosyal konut projesi” dediler.

Konut kiraları ve fiyatlarının sürekli arttığı Aksaray’da TOKİ’nin İstiklal Mahallesindeki projesini bekleyen yüzlerce vatandaş için belirsizlik bu hafta sona eriyor. Hafta içi yapılacak kura çekimi ile yaklaşık 5 yıldır beklenilen projede hak sahiplerinin konutları belli olurken konut kampanyası için ilgili banka ile de sözleşmeler önümüzdeki aybaşından itibaren imzalanmaya başlanacak.

Gelinen son noktadan memnun olduklarını ifade eden hak sahipleri son bir haftadır sosyal medya sayfalarında dolaşan birbirinden değişik ödeme planları ve peşinatlar konusunda yaptıkları açıklamalarda; “TOKİ yaklaşık 5 yıl önce başladığı sosyal konut projesinde bu yılbaşından itibaren çalışmalarını başlattı ve çok hızlı bir şekilde de ilerleme oldu. Önümüzdeki yaz ayında konutların teslim edileceğini umut ediyoruz. Bu hafta itibariyle hak sahiplerinin blok ve daire numaraları belli olacak. Emeği olanlardan Allah razı olsun. Ancak sosyal medya sayfalarında son 10 gündür birçok değişik ödeme planı gördük. Bu planlamalar arasında 2+1 konut için yaklaşık 2 buçuk milyon 3+1 konut için ise 3 buçuk milyon gibi rakamlar dolaşıyor. Bunun içinde ilk olarak sözleşmede yüzde 20 gibi bir peşinattan bahsediliyor. Bu rakamlar gerçekten dar gelirli denilen kitlenin ödeyebileceği rakamlar değil. Bu bir sosyal konut projesiydi. KDV hariç bu rakamları asgari ücretle geçinen bir ailenin ödeme şansı yok. Bir evde karı, koca çalışsa bu rakamı yine biriktirip ödeyemez. Bu rakamları ödemek için kredi çeksek bu kez de kredi ve taksitleri birlikte ödeme şansımız yok. Aylık ödemler konusunda kimileri 20 kimileri de 15 bin gibi rakamlardan bahsediyor. Bu fiyatlar inşallah sadece dedikodudur. Bu rakamları dar gelirli aileler nasıl ödeyecek, nasıl bu ödeme planının içinden çıkacaklar bilmiyoruz.

Bu hak sahiplerinin belirlendiğinde inşaat maliyetleri de kredi imkanları da çok daha uygundu. Projenin gecikmesinin faturası bu rakamlara bakıldığında sadece hak sahiplerine kesilmiş gibi. Gerçekten 17 bin lira asgari ücretin olduğu bir yerde neredeyse bir aylık maaşa sosyal konut projesinin içinden nasıl çıkılacağını bizlerde merak ediyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER