Geri Dönüşüm Hem Çevreyi Hem Geleceği Kurtarır
GÜNDEMİstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Çevre Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Alp Yontan, son zamanlarda yaşanan iklim değişikliğinin ülkemizdeki etkisi, çevre bilinci ve geri dönüşüm hakkında bilgiler verdi.
Öncelikle iklim değişikliğine değinen Yontan “Türkiye iklim değişikliğinden ciddi bir şekilde etkilenen ülkelerden bir tanesi, içinde bulunduğu Akdeniz havzası iklim değişikliğine karşı en hassas bölgelerden biri, burada gerçekleşebilecek bir sıcaklık artışı sonucu ciğerlerimiz olan ormanlarımızda büyük ölçekte yangınlar çıkabilir. Bu yangınlar sonucunda pek çok canlı çeşidi, birçok bitki türü ve hayvanlar ne yazık ki ölüyorlar. Bu yangınlar ülkemizin turizmine de zarar veriyor. Turizm gelirlerinde azalma meydana geliyor. Ormana yakın özellikle Bodrum ve Marmaris gibi turizm alanlarında turist sayısında düşüş yaşanabiliyor. Bitkiler ve tarım ürünleri zarar gördüğü için tarımsal verim kaybı yaşanıyor. İklim değişikliği sonucu yaşanan kuraklıkta Türkiye’de ciddi boyutlarda, eskiden yetiştirdiğimiz birçok ürünü artık o kadar fazla ve verimli bir şekilde yetiştiremiyoruz. İleriki yıllarda sıcaklıkların artması sebebiyle insanların daha fazla suya ihtiyacı olacak bu sebeple su kıtlığı da yaşanabilir. Bunun önüne geçebilmek için yeşil alanların korunması ve ağaçlandırma çalışmalarının yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Geri dönüşüm büyük bir önem arz etmekte”
Sonra çevre bilinci ve geri dönüşüm hakkında da bilgiler veren Yontan “Türkiye’de çevre bilinci olarak yeni adımlar atılıyor, gerek “Sıfır Atık Projesi” olsun gerekse ileri biyolojik arıtma tesisleri olsun, bunlarla ilgili olarak bilinçlendirmeler yapılıyor fakat bunu halka yansıtmak adına yeter ki çalışmalara gidilmiyor. Örneğin geri dönüşüm “Sıfır Atık Projesi” adı altında halka sunuldu ama o proje sadece isminde ibaret kaldı çünkü zaten sıfır atık mümkün değil. İnsanlar halen çöplerini plastik, cam, metal, kâğıt olarak ayırmadan hepsini tek bir kutuya atabiliyor hadi diyelim insanlar çöplerini hepsini özenle ayırarak kutulara atıyor ama o çöpler zaten çöp kamyonlarında hepsi birlikte aynı yere atılıyor. Bu atıkların doğada kalma süreleri de var. Strafor 5 bin – 2 milyon, cam 4 bin, plastik bin, tek kullanımlık maske 450, deterjan 400, pil 300 alüminyum 100, sakız 5 – 25 yıl ve mendil 2 – 4 hafta doğada kalabiliyor. Atık maddeleri çöpe atmak yerine geri dönüştürdüğümüzde 2’ncil bir ham madde elde edebiliyoruz. Ham madde elde edebilmemiz doğada ki sürdürülene bilirliği arttırdığından elimizde ki kaynağı da daha verimli ve kazançlı kullanmamızı sağlar. Geri dönüşüm, Sıfır Atık Projesinde olduğu gibi her yerde çok büyük bir önem arz etmekte, insanlarda umarım geri dönüşümün önemi zamanla daha çok anlayacaklar” dedi.
Son olarak ülkemizde yaşanan atık sorunuyla ilgili olarak Yontan “Türkiye maalesef dünyanın atık merkezi olma yolunda, şu an Mersin limanında bütün Avrupa’dan ve bili mum diğer ülkelerden gelen atıklar depolanıyor. Bunun sebebi Türkiye’nin kendi atığını verimli toplamayıp hazır olarak ayrılmış bir biçimde işlemesinden kaynaklanıyor. Aslına bakacak olursak bizim ülkemizde yeteri kadar atığımız var ama biz bunu değerlendirmediğimiz için bir de dış ülkelerden atık alıyoruz bu da çevre kirliliğini ciddi boyutlarda olumsuz etkileyebiliyor” ifadelerini kullandı. (Haber: Stj Muhabir Canan Aydemir)
İlginizi Çekebilir