Genç Çiftçi Yıldız Demirtaş, “Bozkırın Makus Kaderine Yenilmek İstemiyorum”
GÜNDEMAksaray’ın Taşpınar beldesinde ikamet eden genç girişimci ve çiftçi Yıldız Demirtaş, alternatif ürün çeşitliliğine katkı sunmak için yetiştirdiği ürünlerin pazarlanması konusunda destek istedi. Beldenin İyi tarım uygulamaları ile beldenin üretim çeşitliliğini zenginleştirmek için kavun, karpuz ve salçalık domates üretimi yapmaya karar veren Demirtaş, ürün pazarlaması aşamasında düşük fiyatlardan dolayı alıcı bulamadığını söyledi.
“Emeğimin Karşılığını Almak İstiyorum”
Lisans ve ön lisans alanlarında 2 üniversiteden mezun olan 24 yaşındaki Yıldız Demirtaş, mezun olduğu bölümlerden atama beklerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlere yönelik ‘tarlaları boş bırakmayın’ çağrısı üzerine Taşpınar beldesindeki arazilerde üretim yapmaya karar verdi. Beldenin tarım yapısından farklı olarak alternatif üretim yapmaya yönelen genç ve kadın girişimci Yıldız Demirtaş, yaklaşık 200 dönüm arazide kavun, karpuz ve salçalık domates yetiştirmeye başladı. Tarım ve hayvancılık şehri Aksaray’da üretime katkı sunmak için çok emek verdiğini ancak emeklerinin karşılığını satış aşamasında alamadığını aktaran çiftçi Demirtaş, bozkırın makus kaderine yenilmek istemediğini ifade etti. Emeğinin karşılığını almayı beklediğini dile getiren Demirtaş, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ile Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne seslendi. Demirtaş yaptığı açıklamada “Farklı bölümlerde iki üniversiteden mezun oldum. Eğitim hayatım için çok çaba sarf ettim ancak gerek tasarruf tedbirleri gerekse atama sayıları olsun atama imkanım olmadı. Günümüzde bir kadının ayakları üzerinde durabilmesinin bilincinde olarak pes etmek istemedim. Elimde olan birikimimle koyun aldık ve kurban bayramında satıp kar ederim diye düşündüm. Ancak koyun fiyatları düşünce zarar ettim. Sonrasında beldemizde bulunan boş arazilerde domates, kavun ve karpuz yetiştirmeye karar verdim. Üretim yaptım ancak bu o kadar kolay olmadı. Araziyi kiralaması, fidelerim alım maliyeti, ilaçlama aşaması, gübreleme derken maliyet yüküm oldukça arttı. En güzel ve en verimli ürünü almak istedim ve başardım.” şeklinde konuştu.
“Aksaray’ın Bir Kızı Olarak Destek Bekliyorum”
Taşpınar beldesinde bu portföyde üretim yapanın olmadığını kaydeden kadın çiftçi Demirtaş, 130 dönüm domates, 35 dönüm karpuz ve 35 dönüm kavun ektiğini belirtti. Ürünlerin aromasının beklenenden iyi olduğunun altını çizen Demirtaş, ürünlerini düşük alım fiyatlarından dolayı satamadığını söyledi. Kilo başı 3 lira 50 kuruş maliyetinin olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Ürettiğim ürünleri satmak için Aksaray esnafını gezdim ancak kilo başı 2 lira 50 kuruş alış fiyatı verdiler. Benim ürettiğim ürünlerin maliyeti kilo başı 3 lira 50 kuruşu buluyor. Artık üretimden ve üretime devam etmekten vazgeçtim sadece maliyetimi çıkartabilmenin derdine düştüm. Şu anda hiçbir destek göremiyorum. Ürünlerimin hak ettiği değerden hak ettiği fiyattan alınmasını bekliyorum. Cumhurbaşkanımızın gençlerin arazileri boş bırakmaması çağrısı üzerine yetkililerimize güvenerek alternatif üretim yaptım. Aksaray Valimizden randevu istedim yoğun programından dolayı randevu alamadım. Gidebilecek hiçbir kapım kalmadı. Aksaray’ın bir kızı olarak Aksaray esnafı başta olmak üzere destek bekliyorum. Bu ürünlerin gidip başka yerden alınacağını genç ve kadın üreticiden alınmasını istiyorum. Üretime devam etme konusunda bana ve üretim yapmak isteyenlere teşvik olacağını düşünüyorum. Tarım arazilerime gelerek ürünlerimden ikramda bulunmak da isterim.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçiliğin Bitmesinden Korkuyorum”
Tarlalarda yetişen ürünlerinin yaklaşık 10 günlük süresinin bulunduğunu ve alınmaması durumunda ürünlerin tarlada kalacağını söyleyen Demirtaş, bütün çiftçilerin benzer sıkıntılar yaşadığını belirtti. Çiftçiliğin bitmesinden korktuğuna değinen genç girişimci Yıldız Demirtaş sözlerinin devamında “Alım fiyatlarının maliyetlerin altında kalması çiftçiliği ve üretimi tehdit ediyor. Üretimde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için çiftçiliğin devam etmesini istiyorum. Alternatif ürün çeşitliliğinin de şehrimizde devamlılığının sağlanması adına üretmeye devam etmek için çabalıyorum.” dedi. Ürünlerin aynı anda üreterek alıcıların da zorlanmaması için emek verdiğini dile getiren Demirtaş, ürünlerine bir an önce alıcı bulmak istediğinin altını çizdi.
Demirtaş’ın Sesi Duyuldu
Genç ve kadın girişimci Demirtaş’ın çağrısı üzerine Aksaray Valiliği, Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun gerekli çalışmaları başlattığı ve Demirtaş ile iletişime geçtiği öğrenildi. (Haber/Fotoğraf: Seda OLGUN)
İlginizi Çekebilir