“Et Üreticisi de Destek Bekliyor”
GÜNDEMAksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök üreticinin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ve kazancın maliyetleri karşılamadığını söyledi.
Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök gazetemize kırmızı et üreticilerinin yaşadığı sorunlardan bahsederek et üreticisine daha fazla devlet desteğinin şart olduğunu belirtti. Özkök yaptığı açıklamada; “bizler kırmızı et üreticisi olarak son günlerde sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Üreticiler olarak eti 48 liraya mal edip 42 liraya satıyoruz. Hal böyle olunca üreticiden bir şey bekleyemeyiz. Yem fiyatlarına baktığımızda 160 lira üzerinde seyrediyor. Saman, bakıcı ücreti derken 48 lira maliyetle ürettiğimiz et bize kar ettirmiyor. Devletimizden et üreticilerine destek vermesini istiyoruz. Destek olmazsa et üreticileri de gerekli idareyi kuramaz. Çünkü girdilerden dolayı üreticiler mağdur oluyor. Et Üreticileri Birliği olarak biz elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bu maliyet artışları ile mücadele etmemiz mümkün değil. Et üreticileri olarak yeterli desteği alamıyoruz. Üreticiler hayvanı bir sene besliyor, bakıyor sonra kesmek zorunda kalıyor. Kilosu 42 liraya yapılan kesimden üreticinin eline hiçbir kar kalmıyor. Çünkü üreticinin borcu var. Et üreticileri seslerine kulak verilmesini bekliyor” dedi.Son günlerde tavuk fiyatlarına gelen zammın et fiyatlarını da etkilediğini söyleyen Özkök “Tavuk fiyatları son günlerde aldı başını gitti. Buna rağmen sabit kalan et fiyatlarının artmamasının tek nedeni ithalattan dolayı. Yerli et üreticisi sıkıntıda iken tavuk fiyatlarındaki artış normal değil. Kırmızı etin kilosu 40 liradan gidiyor. Besi üreticileri ithalattan etkileniyor ve yerli üretime destek bekliyor. Türkiye ekonomisine destek sağlayabilmemiz için verilen desteklere yeni paketlerin eklenmesi gerekiyor. Kuraklık döneminin yaşanması ve yem fiyatlarının artması bizleri de olumsuz etkiledi. Yetkililerden tek beklentimiz yeni bir destek paketi.” ifadelerini kullandı.Besi bildirim uygulamasından da bahseden Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök uygulamanın yerinde bir karar olduğunu belirterek; “Besi bildirimi üreticinin beklediği bir uygulamaydı. Besiye alınan hayvanlar üreticilerimiz tarafından ilgili kurumlara bildirilerek kayda alınıyor. Bu yeni uygulama ile üretim planlaması, sözleşmeli üretim, ithalat politikaları ve teşvik gibi işlemlerin yapılmasında kolaylık sağlanmış oldu.” dedi. (Haber/Foto: S.O)
İlginizi Çekebilir