© Aksaray 68 Haber 2021

Erel “Vatandaşlık Konutları Nerede?”

Vatandaşların ve ülkenin sorunlarını sık sık meclis gündemine taşıyan ve ilgili kurumlara soru önergeleri gönderen Aksaray İYİ Parti Milletvekili Ayhan Erel son olarak yabancılara vatandaşlık verilmesi adı altında satılan konutların geri satıldığı konusu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi gönderdi.

Yabancılara tanınan yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı konusunda vatandaşların kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Erel kaç yabancının konut satın alarak vatandaşlık elde ettiği sorusunu bakanlığa yöneltti. Vatandaşlık hakkı almak için konut alan yabancılarla ilgili şeffaflık sağlanması gerektiğini söyleyen Erel; “Vatandaşlarımız bu konular hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını düşünüyor. Milletimizin yabancılara verilen vatandaşlık hakkına ilişkin şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi, kaç kişinin bu yolla vatandaşlık hakkına sahip olduğu, kaç kişinin daha başvuru yaptığı gibi soruların yanıt bulması gerekiyor. Mesela son 10 yılda kaç yabancıya konut satıldı, kaç yabancı bu yolla vatandaş oldu, en çok hangi ülkenin vatandaşı konut alarak vatandaşlık hakkına sahip oldu” şeklinde konuştu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdiği soru önergesinde konutla vatandaşlık alan kişilerin konutlarının akıbetinin ne olduğunun açıklanması gerektiğini vurgulayan Aksaray İYİ Parti Milletvekili Erel vatandaşların sorularının cevap beklediğini ifade etti.

Milletvekili Erel soru önergesinde yaptığı açıklamanın devamında; “Yabancıların, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığına sahip olması, Türkiye sınırları içinde konut alımına yönelmelerinde son derece etkili olmaktadır. Buna ek olarak döviz kurlarındaki hareketlilikler de Türkiye’de ev almak isteyen yabancılar için oldukça avantajlı bir durum yaratmaktadır. 2018 yılı itibariyle yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alma şartının 1 milyon dolardan, 250 bin dolara düşmesiyle yabancılara konut satışında rekor bir artış görülmüştü. Daha sonra yayımlanan yönetmeliğe göre, Türkiye vatandaşlığı için alınması gereken konut fiyatı 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltildi. Yani, 400 bin dolar değerinde bir taşınmaz satın alıp bu taşınmazı 3 yıl süre ile satmayacağını vadeden tüm yabancılar, Türk vatandaşlığı alma hakkına kolayca sahip olabilmektedir. Bu bağlamda;

1. Ülkemizde son 10 yılda yabancılara satılan konut sayısı kaçtır?

2. Ülkemizde satılan konutlar en çok hangi ülke vatandaşına satılmıştır?

3. Ülkemizden hangi ülkenin vatandaşı ne kadar konut almıştır?

4. Konut alarak vatandaşlık kazanan kişi sayısı kaçtır? Bu yöntemle hangi ülkeden kaç kişi Türk vatandaşlığı almıştır?

5. Türk vatandaşlığı alma amacıyla yabancılar almış olduğu konutların süresi dolduğunda ne kadarını geri satmışlardır?” dedi. (Basın bülteni)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER