© Aksaray 68 Haber 2021

En Çok Erkekler Tercih Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizdeki yükseköğrenim kurumu mezunları arasındaki beyin göçü oranı yüzde 2 seviyesinde oldu.

Sosyal ve ekonomik koşullar nedeniyle gençlerin ilk rotaları olan Avrupa ülkelerine Aksaray ve çevre illerde yaşayan gençlerden göç devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu da ülkemizdeki yükseköğrenim kurumu mezunlarından yüzde 2’sinin ülkeden ayrıldığını ve ülkeden ayrılanlar arasında çoğunluğun erkek mezunlar olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre ülkeden ayrılan her 5 yükseköğrenim mezunundan 3’ü erkek 2’si ise bayanlardan oluştu.

Beyin göçü ve Avrupa konusunda konuşan gençlerin çok büyük bölümü de gitmek için yol aradıklarını belirttiler. Vize sorununun en büyük engel olduğunu söyleyen gençler açıklamalarında; “Son 2-3 yıla kadar Avrupa sevdamız yoktu. Ancak son yıllarda yaptığımız işe rağmen borcumuzda hiç bitmiyor. Sürekli yapılan zamlar, iş sahalarındaki olumsuz koşullar ile evlilik konusunun bile hayal durumuna gelmesi bizlerin fikirlerini değiştirdi.

Elbette her insan haline şükür etmeli ancak istediğimiz hayat şartları da oralarda. Uzun süredir vize alıp akrabalarımızın yanına gitmeye çalışıyoruz. Bırakın vizeyi randevu bile alamıyoruz. Randevu alabilsek de vize alıp alamayacağımızdan şüpheliyiz.

Şu anda Avrupa ülkeleri arasında ilk tercihimiz İngiltere sonrasında ise Almanya. İngiltere’ye giden arkadaşlarımız şartların çok zor olduğunu söylerken iş imkanı konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını söylüyorlar. Gideceğimiz ülkelerde en büyük sorunun dil olduğunu bildiğimiz için İngilizce başta olmak üzere Almancayı da öğrenmeye çalışıyoruz.

Dediğimiz gibi son yıllardaki başta ekonomik koşullar sonrasında da iş imkanları konusunda okusak da, okumasak da özel sektörden başka şansımızın kalmaması ve bu sektöründe sürekli olarak yabancı işçilerle bizlere rest çekmesi bizlerin yönünü Avrupa’ya çevirdi. Okuyan arkadaşlar da, okumayanlar da bir şekilde Avrupa ülkelerine gitmeye çalışıyor. Başka da şansımız yok gibi görünüyor. Evlilik bile artık zengin olursak diye hayal ettiğimiz bir müessese haline geldi. Bir ev kurmak, düğün yapmak için bu şartlarda yıllarca çalışmamız ve borç ödememiz gerekiyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER