© Aksaray 68 Haber 2021

Dükkân Sahipleri Sınırları Zorluyor

Aksaray’da döviz cinsinden belirlenen dükkân kiralarında artış sürerken birçok esnaf dükkânlarından çıkartılma tehdidi ile istenilen rakamlara razı olduklarını söylediler.

Konut ve iş yeri kiralarındaki artışın bir türlü kontrol alına alınamadığı ve özellikle de iş yeri kiralarından Türk Lirası dışından EURO ve Dolar cinsinden belirlenen kiralar nedeniyle yıllardır perişan olduklarını ifade eden esnaflar geçtiğimiz yılbaşında Hamidiye Mahallesindeki kentsel dönüşüm alanında yıkılan işyerleri nedeniyle dükkânlara talebin artması sonucunda talepleri her yıl değişen dükkân sahipleri son olarak işyerlerini daha yüksek bedellerden kiraya verebilmek için eski kiracılarını çıkartmak için girişimlere başladılar.

Yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle açıklamalarda bulunan esnaflar yaptıkları açıklamalarda; “Eskiden dükkân kiralarını ödemek için gece gündüz çalışır ve geriye kalan para ile geçimlerimizi sağlardık. Ancak son 10 yıldır artık sadece dükkân sahipleri için çalışır duruma geldik. Gecemiz gündüzümüz onları memnun etmek için çalışmakla geçiyor. İş yeri sahipleri artık neredeyse her 6 ayda bir kapımıza gelmeye başladı. Bu işte bir kriter de, ölçü de kalmadı. Sadece merkez değil merkez dışındaki dükkânların durumu da aynı. Atatürk Bulvarı üzerindeki bir dükkânı kendim oturacağım diye boşaltan dükkân sahibi bir hafta içerisinde kiralık yazısını asarak aylık 70 bin lira kira istiyor. Bu kirayı isteyen dükkân sahibinin ne kadar vergi beyanında bulunduğunu bizler esnaflar olarak merak ediyoruz. Kira stopajları konusuna gelince de bu miktar dükkân sahibinin ödemesi gereken gelir kaynaklı bir vergi. Bu vergiyi bile kiracılarına ödetmeye çalışıyorlar. Aksaray’da esnaflık yapılamaz duruma geldi. Yılda bir milyon kira isteyen de 3 milyon kira isteyen de var. Bu kiralar nasıl ödenecek diyen de yok. Anlamadığımız şekilde bu kiraları ödeyeceğiz diyerek bu dükkânları kiralayanlar da oluyor ve batıyor. Kendileri batarken de piyasayı perişan duruma getiriyorlar. Örnek verecek olursak 30 bin liraya yükseltilen bir dükkânın aynı sokağındaki dükkânın aylık 50 bin liraya kiraya verilmesi üzerine dükkân sahibi anında gelerek dükkânına 2 ay önce kontrat yapılmasına rağmen 50 bin lira istiyor. Verilmemesi durumunda da “Boşalt” lafı ile tehdit ederek dediğini yapıyor. Esnaflarımızdan ricamız yüksek kira getirisi beklentisi ile zorla yani kendimiz oturacağız denilerek boşaltılan dükkânlara müşteri olmasınlar. Bu dükkânlardaki kiracılarına eziyet edenler 2-3 sene sonra da sizlere aynı eziyetleri ederler. Artık oturup karınızı, zararınızı gözden geçirin. Böyle devam ederse hepimiz batacağız” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER