© Aksaray 68 Haber 2021

Desteklere Rağmen Dönüştüremiyorlar

6 Şubat depremleri sonrasında ülke genelindeki destekleme projelerine rağmen bireysel dönüşümde sınıfta kalan Aksaray’da pek çok kat maliki apartmanlarda oturmayan konut sahipleri nedeniyle dönüşüm çalışmalarında ilerleme sağlayamadıklarını söylediler.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 2 yıkıcı depremin ardından 11 ilde yaşanan yıkım sonrası 50 binden fazla insan hayatını kaybederken yüz binlercesi de yaralanmıştı. Yüzbinlerce ev deprem sırasında ve sonrasında yıkılırken bölgede halkın konut ihtiyaçlarını giderme çalışmalar ise halen devam ediyor.

Depremler nedeniyle yüz binlerce insan yaşadıkları memleketlerini terk etmek zorunda kalırken bölgedeki arama kurtarma çalışmaları da aylarca devam etmişti.

Yaşanan bu sürecin tekrar yaşanmaması için diğer illerdeki belediyeler ile Çevre ve şehircilik bakanlığı da illerdeki bireysel dönüşümün önünü açmış ve dönüşüm çalışmalarının devlet-millet daha hızlı yapılması için üzerine düşeni yapmıştı.

Aksaray’da belediye başkanı Evren Dinçer’in en önemli seçim vaatlerinden olan Hamidiye Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmaları kısa sürede başladıktan sonra hızlı bir şekilde ilerlerken Aksaray belediyesi de dönüşüm için kat maliklerinin faydasına olacak düzenlemeleri de hayata geçirmişti.

Ancak aradan geçen zamana rağmen il genelinde bireysel dönüşüm çalışmalarının başlamaması ve ildeki bir iki yapı dışında kat maliklerinin dönüşüm çabalarının önünü tıkadıkları iddiaları birçok bina sakinini çileden çıkarttı.

Özellikle 1999 depreminden önce yapılmış olan yüksek katlı binaların sağlamlığından şüphe duyan birçok konut sahibi dönüşüm çalışmaları konusunda destek vermelerine karşılık apartmanlarda oturmayarak dairelerini kiraya verenlerin bu çalışmaları baltaladıklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da İstanbul depremine kadar yapılan yapıların bazılarının zemin başta olmak üzere riskli olduğunu düşünüyoruz. Aksaray belediyesi Hamidiye Mahallesi ile bu çalışmaları başlattı. Bu alandaki çalışmalar beklenenden de hızlı ilerliyor. Ancak Fatih, Ereğlikapı, İstiklal, Tacin gibi mahallelerdeki zemin sıkıntısını belli bir yaştakiler bilirler. Bu mahallelerin bir bölümüne bataklık nedeniyle insanlar giremezdi. Buraya yapılan 1999 öncesindeki yapılarda ise kooperatifler sayesinde çalışmalar yapıldığında beton kalitesi ve zemin sıkıntısı olduğunu düşünüyoruz. 6 Şubat tarihli depremlerin ardından herkes bu süreçten ders çıkartmıştır derken aslında insanların sadece ceplerine girecek kiraya baktıklarını görüyoruz. Şu anda ildeki binaların yenilenmesi için sadece belediye ve bakanlık dönüşümünün yapılamayacağını biliyoruz. Bu işi hızlı şekilde çözmek adında bireysel olarak yani kat malikleriyle desteklerden de yararlanarak dönüşümü yapmalıyız. Bu eski binalarda oturan kat malikleri dönüşüme destek verirken ne yazık ki bu dairelerini kiraya verenler veya sadece yaz döneminde sadece 3-5 hafta izine gelen gurbetçi hemşerilerimiz bu dönüşümlere destek vermeyeceklerini ve karşı olduklarını söylüyorlar. Devlet her türlü desteği vermişken neden bu dönüşümlere başlayamıyoruzun cevabı bu.

Allah göstermesin Aksaray’da olmasa da çevredeki bir ilde bir deprem meydana gelse burada yıkım olmayacağının garantisi yok. Maraş depreminde gördük, 11 ilde yıkım yaşanırken Maraş’tan kilometrelerce uzaktaki Hatay’da belki de Maraş’takinden çok daha fazla yıkım ve can kaybı yaşandı. Bu binaların sağlamlık testlerinin yapılmasını veya belli bir çoğunluğun kararının dönüşüm için yeterli olmasını istiyoruz. Bizler eski binalar sağlamsa bile yıkılsın demiyoruz. Bizler sağlam olmayan yapılar yenilensin ve deprem yönetmeliğine göre hazır Bakanlık ve Belediye desteği varken yenilensin diyoruz. Bunun önüne engel çıkartanların hiç biri bu yapılarda ikamet etmiyor. Birçoğu depremler sonrasında korkularından müstakil evlere veya yeni aldıkları depreme dayanıklı konutlara taşınırken güçleri olmayan komşularının bu sıkıntılı yapılarda yaşaması için ellerinden geleni yapıyorlar” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER