© Aksaray 68 Haber 2021

Değiştirmeyenler 12 Bin Lira Ceza Ödeyecek

Yıllar önce yürürlüğe giren yeni nesil ehliyet değişimi konusunda verilen iki uzatma süresi de bu sonunda bitiyor. Buna göre ehliyetlerini yılsonuna kadar değiştirmeyen sürücülerin ehliyetleri geçersiz hale gelirken 12 bin lira da cezai işlem uygulanacak.

1 Ocak 2016 tarihinde dağıtılmaya başlanılan ve tüm sürücülerin yasal süresi içerisinde değiştirmesi zorunlu olan yeni tip ehliyetler için uzatılan son süre de 31 Aralık 2024 tarihinde sona eriyor. Geçmiş dönemde 2 kez uzatılan sürede de yeni tip ehliyetlerini değiştirmeyecek sürücüler için yeni bir süre uzatılmayacağı öğrenilirken 31 Aralık 2024 tarihine kadar ehliyetlerini değiştirmeyen sürücülerin sürücü belgeleri 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle geçersiz sayılacak. Uygulama noktalarında bu tarihten sonra eski tip ehliyetlerini veren sürücülerin sürücü belgeleri geçersiz sayılacağından dolayı bu yılın ceza oranına göre 12 lira para cezası kesileceği öğrenildi. Yeni yılda artırılması beklenilen ceza ve harçlara göre bu oranın da yeni yıl itibariyle artacağı tahmin ediliyor.

31 Aralık tarihine kadar eski tip ehliyetlerini değiştirmek isteyen sürücüler bulundukları illerdeki Nüfus müdürlüklerinden randevu oluşturduktan sonra; Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, yeni kimlik kartı veya pasaport) eski sürücü belgesi, yeni alınmış sürücü sağlık raporu, 2 adet biyometrik fotoğraf, değerli kağıt ve harç bedeli makbuzu, kan grubunu belirten belge veya yazılı beyan, adli sicil belgesi (sistemden kontrol edilmektedir) ile randevu saatinde nüfus müdürlüklerinde hazır bulunacaklar.

Yeni nesil sürücü belgesini ilk kez alacak sürücüler yenileme belgesi için 15 lira bedel öderken bu belgeyi geçmişte almış ve süresini doldurmuş olan sürücüler ise 769 lira bedel ödemek zorunda kalacaklar.

Yeni nesil sürücü belgesini geçmiş dönemde alan ve süreleri dolan ticari taşıt sürücüleri ise ilk defa alacak sürücülerin 15 sonrasındaki alacakların ise 769 lira ödeyecek olmasına tepki göstererek yaptıkları açıklamalarda; “Bizler geçmişte bu düzenleme çıktığı zaman gidip ehliyetlerimizi yeni nesil sürücü belgeleri ile değiştirdik. Sonrasında bu süre sürekli uzatıldı. Bilsek bizler de değiştirmezdik. Sonrasında bu sene sona erecek olan değişim süresiyle birlikte bizlerin de ehliyet süreleri doldu. Şimdi biz geçmişte bu belgeleri değiştirdiğimiz için yenileme ücreti olarak 769 lira öderken bu sorumluluğunu yerine getirmemiş ve eski tip belge ile araç kullananlar ise 15 lira ödeyecek. Bu durum haksızlık. Bizlerin sürücü belgelerindeki ticari araçlar için belge süresi sadece 5 yıl. Yani her 5 yılda bir bu belgeyi yenilemek zorundayız. Bu bedel çok fazla. Bu konuda bir düzenleme yapılmasını ve rakamın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER