© Aksaray 68 Haber 2021

“Dağa Çıkışlar Kontrol Altına Alınmalı”

Hasan dağında meydana gelen kayıp ve yaralanma olaylarında amatör ve rehbersiz tırmanışlarda sorunlar artarken profesyonel ekiplerden amatör ve bireysel tırmanışlara izin verilmemesi çağrısı geldi.

İç Anadolu bölgesi ve Türkiye’nin önemli tırmanış merkezlerinde olan ve birçok yerli ve yabancı dağcının tırmanış yaptığı Ahsan dağında yaşanan kayıp ve yaralanma olayları yeni tedbirler alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Gerek Aksaray merkez gerekse başka illerden gelen ve amatörce tırmanışa çıkan dağcıların geçmiş tarihlerde ve yakın zamanda neden olduğu kayıp kurtarma operasyonlarının arama kurtarma ekipleri tarafından arazi yapısı nedeniyle saatler sürmesi insan hayatı için risk olarak değerlendirilirken yaklaşan kış mevsimi öncesi tırmanışların artacağını ifade eden yetkililer dağa çıkışların kontrol altına alınması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Hasan dağı bölgenin hatta Dünya’nın önemli tırmanış merkezlerinden bir tanesi. Yıl içerisinde yüzlerce yerli ve yabancı dağcı zirve tırmanışı yapıyor. Profesyonel olarak rehberli tırmanışlarda bu güne kadar bir olumsuzluk yaşanmadı. Ancak bundan öncesinde meydana gelen kayıp ve yaralanma olayları bireysel tırmanışlarda yani eş, dost ve arkadaş gurubu ile yapılan tırmanışlarda oldu. Geçen hafta sonu yine benzeri bir tırmanışta bir kaza sonrası mahsur kalan vatandaşlar oldu. Bölgeye ulaşım zor. Arazi şartları araçlar için de hava araçlarının da inebilmesi için de uygun değil. Bu nedenle her bir kurtarma operasyonu mahsur kalınan bölgeye göre saatler sürebiliyor. Bu süre normal hatta son kurtarma operasyonunda yaralı ve mahsur kalan vatandaşların alındığı noktaya bakıldığında çok kısa sürmüş bile diyebiliriz. Bu sorunların kış mevsimi öncesinde tekrarlanmaması ve kimsenin canının yanmaması için tırmanışlar kontrol altına alınmalı ve resmi bir kurumdan çıkış ve iniş sürelerinin de belirleneceği bir düzenleme olmadan çıkış yapılmamalı.

Çünkü Hasan dağının yapısı diğer arazilerdeki gibi değil. Bu bölgeye ulaşım sıkıntılı ve her bir kurtarma operasyonu saatler sürüyor” dediler.

“Dağ Yolunun Devamı Acil Olarak Yapılmalı”

Hasan dağında araçla çıkılabilecek son alana kadar yolun yapıldığını ancak iniş için farklı bir güzergâh veya alternatif bir inişin de olması gerektiğini söyleyen dağcılar;” Bu bölge değerlendirilirse Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden birisi haline gelir. Yaz ve bahar aylarında iklimsel olarak zaten yamaç paraşütü için kullanılmaya başlandı. Bu alanda gerçekten bir marka haline geldi. Kış turizmi için ise bölgeye acil olarak alternatif bir yol yapılmalı ve bu yol diğer yolun tersi istikametinde yani Adana yolu istikametine doğru olmalı. Bir taraftan çıkan araçların diğer taraftan inme imkânı olmalı. Bu yolun kış sürecinde açık tutulması ile ilk etapta yerel halk bile bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkartacak ve yeni oteller için talepler başlayacaktır. Ancak artık yakın zamanda yapılan bu yolun devamının da diğer tarafa yaptırılması gerekiyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER