© Aksaray 68 Haber 2021

Çiftçiler Soruyor “Su Ne Oldu?”

Ülkenin en verimli tarım arazilerine sahip olmasına karşılık su sorunu nedeniyle her yıl üretimin azaldığı Aksaray’da çiftçiler yıllardır dile getirdikleri taleplerinin akıbetini sorarak “Su sorunu ne oldu?” dediler.

Tarım ve hayvancılık kenti olarak adlandırılmasına rağmen yıllardır talep edilen tarımsal su sorununun bir türlü çözülemediği Aksaray’da üreticilerin zararları her yıl daha da artarken Türkiye’nin pek çok iline göre sulama konusunda çok fazla bedel ödeyen Aksaraylı üreticiler yer altı su kaynakları konusunda da sıkıntının arttığını söyleyerek yetkililere “Su sorunumuz ne oldu?” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Her haberde veya her yerde konuşurken tarım ve hayvancılık kenti diyerek sözlere başlanmasına rağmen tarımın da hayvancılığın da sorunları bir türlü çözülemiyor. Yıllardan beri bugün, yarın diyerek su sorunumuzun çözülmesini bekledik. Çinliler Tuz gölünün altını delmek için Kızılırmak dan suyu getirirken biz buraya tarımsal üretim için suyu getiremedik. Bunun nedenlerini ve sebeplerini merak etmiyoruz. Artık Aksaray’da “şu sebepten dolayı olmuyor, bu sebepten dolayı olmuyor” sözlerini duymaktan bıktık usandık. Sonuç bekliyoruz. Elektrik ve mazot fiyatları sürekli yükseliyor. Her yükselişte 1-2 çiftçi daha tarlalardan çıkarak merkeze taşınma kararı alıyor. Köylerdeki tarlalar küçük ve orta boylu çiftçiler için geçime imkân vermez bir hale geldi. Birçok köy ve kasabada Güneydoğu veya Doğu illerinde olduğu gibi büyük toprak ağaları oluşmaya başladı. Yani tarım tekelleşmeye başlarken boşalan köyler Afgan ve Suriyeli işçilerle doldurulmaya başladı.

Bizler artık su sorunumuzun çözümünü bekliyoruz. Bu ülkede her zaman en büyük fedakârlığı yapan iller arasında yer alan İç Anadolu bölgesinin halkı olarak artık ülkenin dev yatırımlarından olmasa bile ülkeyi tarımsal anlamda bağımlılıktan kurtaracak bir yatırımın yapılmasını istiyoruz. Çiftçiler köylerden çıkmaya başladılar. Kazandığımız elektrik veya petrol istasyonlarına gidiyor. Bu maliyetler başka illerdeki sulama sistemleri olsa yarı yarıya azalacak. Yer altı su kuyusu kullananlar yakında su ararken petrol bulacak duruma geldiler. Su seviyesi her geçen gün düşerken yer altı su kaynaklarından arazilerini sulayan çiftçilerden Tuz gölü çevresindekiler arazilerini sulama nedeniyle kuraklaştırıyorlar.

Tarım ve hayvancılık konusunda bir sürü STK’mız var. Bu STK’lardan 1-2 tanesi haricindeki su konusunda bir kelime bile konuşmuyor. Neden her bir STK bu konuda bireysel çağrı yapıyor da hepsi bir araya gelip bu çağrıyı yüksek sesle dile getirmiyorlar?

Aksaray’ımızın kıymetli siyasetçilerini bu konuda meclis kürsüsünde görmek hatta Konya ile birlikte çalışarak çok daha güçlü bir sesle çağrılarını ısrar ile sürdürmelerini istiyoruz.

Artık bu şehirde su için kemer sıkacak da, sabır edecek de durumumuz kalmadı. Bu seneki ürün fiyatları, kaldırılan ürün miktarı ve sulama sezonunda ve ekim dönemine yaklaşırken elektrik ve mazota gelen zam bizleri içerisinden çıkılmaz bir hale getirdi. Şimdi biz soruyoruz siyasi ve STK’larımıza, su sorunumuz ne oldu?” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER