© Aksaray 68 Haber 2021

Çiftçiler “Açıklanan Fiyat Üretimi Bitirir”

Türk şeker tarafından 1855 lira açıklanan şeker pancarı fiyatı üretici için hayal kırıklığı yaratırken üreticiler “maliyetleri bile karşılamıyor” eleştirisinde bulundular.

Şeker pancarı üretiminde önemli bir yere sahip olan Aksaray’da üreticilerin haftalardır beklediği şeker pancarı fiyatlarını açıklayan Türk şeker geçen yıl 1450 lira olan fiyatını kota tamamlama pirimi ile birlikte ton başına 1855 lira olarak açıkladı. Açıklanan rakama ilk olarak İyi parti Aksaray milletvekili Turan Yaldır sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.

Yaldır paylaşımında; “1 Torba Şeker 1800 TL, 1 Ton Şeker Pancarı 1855 TL. Şeker pancarı alım fiyatı nihayet açıklandı. Nihayet dedirttiğinden çok maalesef dedirtiyor açıklanan bu fiyat. 5 Ekim 2022 mazot fiyatı 22 TL, 5 Ekim 2023 mazot fiyatı 41 TL. 2022 pancar fiyatı 1450 TL, 2023 pancar fiyatı 1855 TL. Artan girdi maliyetlerine ve açıklanan fiyata bakınca hükümetinin enflasyonla mücadeleyi sadece Türk çiftçisi üzerinden yapmaya çalıştığını görüyoruz. Uygulanan yanlış tarım politikaları bu gidişle enflasyonu değil, Türk çiftçisini bitecek” derken açıklanan rakamın üreteni değil aracı ve sanayiciyi var etmeye yönelik fiyat olduğunu belirterek açıklama yapan üreticiler; “Haftalardır bugün, yarın diyerek açıklanacak pancar fiyatını bekliyorduk. Türk şeker denilen kuruluş nihayet ülkenin gerçeklerine bakmadan TÜİK’den bile beter bir hesap ile pancar fiyatını açıkladı. Bu ülkede sadece mazot üzerinden hesap yapılsa bile böyle bir rakam açıklanamazdı. Bu fiyatın kabul edilir yanı yok. Bu ülkede bir yıl içerisinde fiyatı yüzde 100’ün altında artan hiçbir şey kalmadı. Bunu herkes bilirken Türk şeker bilmiyor. Marketlerde satılan yani bizlerin ürettiği pancarlarla üretilen şekerlerin bile satış fiyatları nerelere geldi? Bu açıklanan rakam sanayici için açıklanmış bir rakam. Bu rakamla bu üretime devam etme şansımız kalmadı. Maliyetini bile kurtarmayan bir ürünü neden yetiştirelim? Petrolden başlayarak her yerimiz borç içinde. Fabrika sahiplerini daha da zengin etmek için her yıl üretip tarla mı satalım?” dediler. Konuya ilişkin STK ve diğer yetkililerden bir açıklama yapılmadı. (Haber: E. BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER