Çiftçi Pancar Fiyatından da Umudu Kesti
GÜNDEMTarımla geçimini sağlayanlar çiftçiler 2024 yılının kendileri için çok kötü geçtiğini söylerken ayçiçeğin de para etmemesi üzerine son umut olarak yılın son ürünü olan pancar fiyatlarından da umutlu olmadıklarını söylediler.
Tarım ve hayvancılık kenti olmasına rağmen sorunları bir türlü aşılamayan Aksaraylı üreticiler için 2024 yılı bekledikleri gibi geçmedi. Geçen yılların aksine rekolteden memnun olan ve doğal afetler ile ürün hastalıkları ile uğraşmayan üreticiler bu sene üretilen hiçbir ürünün hak ettiği değeri görmediğini söylediler.
Tarım bölgelerine bakıldığında en maliyetli üretimi yaptıklarını ifade eden üreticiler bu sene Aksaray genelinde üretilen ürünlerin fiyatlarının çiftçiyi pes ettirdiğini belirterek yılın beklenen son hasadı olan pancar konusunda da beklentilerinin azaldığını söylediler.
Türkiye genelinde şeker pancarı üretiminde önemli bir üretim merkezi olan Aksaray’da yüksek üretim maliyetlerine rağmen üretimden yıllardır vazgeçmeyen çiftçiler yaptıkları açıklamalarda; “Tarım ve hayvancılık konusunda devletimiz sürekli olarak “Ekin, ekilmedik arazi kalmasın” diyor ama açıklanan rakamlara baktığımızda aslında “Ekmeyin” deniyor.
Bu bölge su sıkıntısı nedeniyle Türkiye’nin pek çok bölgesine göre çok daha maliyetli bir üretim yapmakta. Özellikle su sorunu başta olmak üzere birçok sorun nedeniyle üretim maliyetlerimiz sürekli artıyor.
Pancarın da en çok üretildiği bölge olan Konya ovasındaki arazinin tamamına yakınında ne yazık ki su sorunu var. Bu sorunu aşamadığımız ve ürün de su istediğinden yeraltı su kaynaklarını kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda üretim maliyetleri konusunda bu bölgenin zararını artırıyor.
Şu ana kadar her ne şekilde ürün ekerlerse eksinler hiçbir üretici halinden memnun değil. Arpa ve buğday konusunda TMO fiyatları geçen seneye göre maliyetler tam 2 katına çıkmasına rağmen aynı kaldı. Sebze eken üretici ne yazık ki ürünlerini zararına satmak zorunda kaldı. Son olarak yaklaşık bir aydır hasadı yapılmakta olan av çekirdeği de geçen senenin yarı fiyatına alıcı buluyor. Yani geçen seneye göre maliyetlerimiz 2 katına çıkmasına rağmen ürünümüzün değeri de yarı yarıya azaldı. Şu anda yılın son hasadı olan pancar için açıklanacak fiyatı da merak etmeye başladık. Geçen seneye göre ya aynı kalır ya da az bir fark verilir.
Şimdiye kadar hasat edilen ürünlere baktığımızda birçok çiftçi üretim yapmayacaklarını söylüyorlar. Artık hiçbirimizin dayanacak gücü kalmadı. Ne su sorunumuz konusunda yıllardır bir adım atıldı, ne de ürün maliyetlerine uygun alım fiyatları açıklanmadı. Son umudumuz pancar fiyatları kaldı. Bu fiyatlar da tarım gerçeğinden farklı olursa artık biz pes edeceğiz. İnsanlar geçinmek için çalışır. Bizler sadece zarar ederek hem çalışıp hem de daha fazla borçlanmak istemiyoruz” dediler. (Haber: Elif BUDAK)
İlginizi Çekebilir