© Aksaray 68 Haber 2021

Çiftçi En Çok Yatırımı Traktöre Yapıyor

İl Genelinde kayıtlı traktör sayısı 25 bin seviyesini geçerken tarımla uğraşan çiftçiler yatırım için traktörü tercih ediyorlar.

Ekonomik kriz başta olmak üzere artan maliyetler karşısında sıkıntılı günler geçiren çiftçilerin son yıllarda yatırımlarını traktöre yaptıkları ve kriz ortamına rağmen traktör sevdasında vazgeçmedikleri ortaya çıktı.

İl genelinde 25 Binden fazla kayıtlı traktör bulunduğu açıklanırken krize rağmen traktör satışlarının devam ettiği ve üreticilerin yeni traktör almak veya modelini değiştirmek için çaba harcadığı belirtilirken ilde birçok çiftçinin kapısında birden fazla traktör bulunduğu da iddia ediliyor.

Çiftçilerin traktör hevesleri ve zorlaşan hayat şartları konusunda konuşan üreticiler; “Aksaray’da çiftçilerin en büyük hayali iyi bir tarım aracı. Bu araçlar yenilenen teknoloji ile mutlaka gerekiyor. Bundan 20 sene önceki tarım ile bugünkü tarım şartları değişti. Traktörlerde sürekli yenilikler yapılıyor. Birden fazla sürüm ile yapılacak işler bir seferde hallolmaya başladı. Elbette israfın her türlüsüne karşıyız. İl genelinde kapısında 3-4 traktör olan üretici de var, 30-40 yaşında babadan kalma 1 traktörü olan çiftçi de var.

İçerisinde bulunduğumuz süreçte geçmişteki kadar kazanamadığımız ortada ama geçmişteki gibi harcamaya devam ediyoruz. Her bir çiftçi hemen traktör bayisine koşarak yeni traktörleri ve ödeme koşullarını inceliyor. Kredi ile veya takas yoluyla değişiklik yapıyor. Bu değişikliğin yapıldığı köyde haliyle değişim hamlesi de başlıyor. Yani bu süreçte Aksaray için bu kadar traktör israfı fazla. Tasarruf yapılmalı ve bu ekonomik süreç en az zararla atlatılmalı. 100 Liralık hasat yapan yüzlerce dönüm arazisi olan da 10 liralık hasat yapan az bir arazisi olan aynı tarım araçlarını almaya çalışıyor. Artık bu iş köylerde ihtiyaçtan fazla inatlaşmaya girmiş gibi görünüyor. Artık kredi imkânları da geçmişteki gibi değil. Şartlar zorlaştı.

Sadece traktör alıp yenilemekle bu iş bitmiyor. Yeni traktör demek yeni ekipman anlamına da geliyor. Eskiden kullanılan traktörlerin ekipmanları yenilere uymuyor. Onların da yeniden alınması gerekiyor. Yani yeni bir traktör ile daha fazla ödemek zorunda kalınıyor. İlde açıklandığına göre otomobilden sonra en çok traktör olması aslında durumu özetliyor” dediler.  (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER