Çadır Hayatına Son
GÜNDEMTarım alanında çalışan mevsimlik işçilerin yaşam koşulları konusunda Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlandı. Genelgeye göre geçici tarım işçilerinin yaşam koşulları iyileştirilirken yaşam alanları için prefabrik yapılar inşa edilecek.
Tarım ve hayvancılık kenti olan ve binlerce tarım arazisinin ekildiği Aksaray’da da her yıl belirli dönemlerde çalışan binlerce tarım işçisi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla genelge yayınlandı.
Aksaray’daki tarım arazilerinde çalışmak için gelen binlerce tarım işçisi bu güne kadar alanlarda kurdukları derme çatma çadırlarda yaşamaya çalışırken su, tuvalet, elektrik gibi imkânlardan uzak kalırken sağlık hizmetleri ile çocuk ve gençlerin de eğitimleri bu nedenle yapılamıyordu.
Aynı tarım işçilerinin Türkiye’nin birçok şehrinde mevsimlere göre çalışmak için seyahat ediyor olmaları ve bu seyahatler sırasında oluşan felaket düzeyindeki trafik kazaları için de tedbir olarak tarım işçilerinin gece yolculuk yapmaları da aynı genelge kapsamında yasaklandı.
Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli alanlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi'ne (e-METİP) aktarılacak.
Ayrıca tarım işçilerinin bulunduğu alanlarda eğitim ve sağlık alanında da sorunlar ortadan kaldırılırken eğitim gören işçilerin eğitimlerinin yarıda kalması önlenmiş olacak.
Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge olumlu olarak karşılanırken yaşam alanları konusu ise kafa karışıklığına neden oldu. Aksaray’da ayçiçeği, pancar ve diğer tarım ürünlerinin üretiminde çalışan tarım işçileri için yaşam alanlarının yerleri konusu merak edilirken tarım işçileri için çalışmaların ne zaman başlayacağı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.
Aksaray’da her yıl binlerce tarım işçisinin bölgeye geldiğini ve uzun süre ürüne göre çeşitli bölgelerde çalıştığını ifade eden çiftçiler, yaşam alanlarının her köyde farklı mı yoksa bazı noktalarda toplu mu olacağı konusunda bir açıklık getirilmesi gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’ın birçok bölgesinde değişik tarım ürünleri üretiliyor. Bu üretimlerde çoğunlukla Urfa’dan gelen mevsimlik tarım işçileri emek veriyor. Her yıl düzenli olarak gelen işçilerin yaşam koşullarının insani olduğunu kimse söyleyemez. Kendi kurdukları çadırlarda yaşamaya çalışan işçilerin birçok eksikleri oluyor ve bu eksikler giderilemiyor. Çoğu zaman doğal afetler nedeniyle o derme çatma çadırları ve içerisindeki malzemeleri de yok olup gidiyor. Daha ilkokul çağındaki çocuklar bu çadırlarda eğitimlerinden uzak kalırken sağlık alanında da yeterli imkâna sahip değiller. Bu yapılacak olan yerler onlar için iyi olmuş ama bu yerler her köyde mi olacak yoksa birkaç bölgede yapılıp buradan servislerle mi gidecekler bunu bilmiyoruz. Ancak bundan sonra çadır hayatları sona erecek” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir