© Aksaray 68 Haber 2021

Bu Tesiste Günde 300 Ton Atık Yok Ediliyor

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in Aksaray’a kazandırdığı en önemli tesisler arasında yer alan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi bünyesinde yer alan Ön ayrıştırma tesisinin montajı tamamlandı.

Deneme süreci devam eden bu tesiste, geri dönüşümü mümkün olan evsel atıklar ön ayrıştırmaya tabi tutulacak ve böylece bu atıklar ekonomiye kazandırılacak. Ayrıca, bu süreç sayesinde enerji verimliliği de sağlanacak. Aksaray Belediyesi tarafından projelendirilen ve Armutlu Köyü yakınlarında devreye alınan Entegre Katı Atık Depolama Tesisinde atıkların daha etkili işlenmesine olanak sağlayacak ön ayrıştırma tesisinin montajı tamamlanarak deneme süreci başlatıldı.

Ön ayrışma tesisi ile atık merkezine ulaşan evsel atıkların ayrışma işlemine tabi tutulacağını belirten Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, yeni tesis ile çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kazanımlar elde edileceğini söyledi. Yeni ön ayrıştırma tesisi sayesinde, atık merkezine evsel atıklarla beraber getirilen plastik, kağıt, metal ve cam gibi geri dönüşebilen malzemeler, organik atıklardan ayrılarak yeniden işlenecek. Böylece geri dönüşebilen evsel atıklar ayrıştırarak ekonomiye kazandırılacak.

Katı Atık Tesisi içerisinde çöplerin düzenli depolanması için lot alanları, mekanik ayrıştırma tesisi, organik maddeden gübre elde edilen kompost tesisi ve çöp gazından elektrik üretim santrali bulunduğunu aktaran Başkan Dinçer, tesiste günlük 300 ton atığın düzenli bir şekilde bertaraf edilerek işleme alındığını aktardı.Entegre Katı Atık Depolama ve Bertaraf tesisinde bünyesinde yer alan Ön Ayrışma merkezinin tamamlandığını ve tesisin performans ve verimliliğinin değerlendirildiğini açıklayan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “Aksaray olarak sıfır atık yönetimi alanında büyük adımlar attık. Ayrıca Sıfır Atık Yönetimini en başarılı uygulayan il belediyeleri arasındayız. Daha önce devreye aldığımız Toplama Ayırma Tesisimiz aracılığı şehrimizde ambalaj atıklarını kaynağından ayrı toplamaya devam ediyoruz.

Aksaray’ımızda çevresel sürdürülebilirliği artırmak için bunun yanında Katı Atık bünyesinde yer alan Ön Ayrıştırma Tesisinin montajını geçtiğimiz gün tamamlandı. Tesiste deneme süreci başladı. Bu tesisimiz ile evsel atıkları ayrıştırarak geri dönüşüm oranlarının artırılmasını hedefliyoruz ve geleceğe temiz bir çevre bırakmak istiyoruz.

Aksaray Belediyesi olarak sürdürülebilir bir çevre ve güçlü bir ekonomi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. Yeni ön ayrıştırma tesisinin deneme süreci verimliliği değerlendirilmesinin ardından tesis tam kapasite ile hizmet vermeye başlayacak.  (Basın bülteni)

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER