Bölgenin En Az Yağış Alan İli Olduk Barajda 41 Milyon Metreküp Su Var
GÜNDEMKonya ovasındaki iller arasında su sıkıntısının en fazla yaşandığı iller arasında ilk sırada gelen Aksaray’da son yağışlar yüz güldürse de beklenen bahar yağışlarının gelmemesi su sıkıntısını yeniden gündeme getirmeye başladı.
Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olmasına karşılık tarımsal sulamada sıkıntıların bir türlü bitirilememesi ve beklenen adımların atılmaması yükselen enerji fiyatları ve su kaynaklarının da hızla tükenmesi Aksaray’da tarım arazilerinin hızla yok olmasına neden olurken bir çok çiftçi de giderlerini karşılayamadığı gerekçesi ile çiftçiliği bırakmak zorunda kalacaklarını söylüyorlar.
Uzun yıllardır kış mevsimlerinde istenilen yağışın olmaması nedeniyle yer altı su kaynaklarındaki azalma kuraklık tehdidini arttırsa da bu yıl kış ayında beklentilerin üzerinde düşen kar yağışı çiftçilerin yüzünü az da olsa güldürdü. Uzun süren kış mevsiminin ardından bahar dönemi ile beklenen bahar yağmurlarının gelmemesi ve DSİ tarafından açıklanan yağış oranları Aksaray’ın su sorununu yeniden gündeme getirdi. DSİ 4’üncü bölge müdürü son yaptığı açıklamada Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde’yi kapsayan verilere göre bu yılın yağış ortalaması olarak geçmişteki ortalamalara göre üzerinde olduğunu açıklasa da Aksaray bu 4 il içerisinde yine en az yağış ortalamasını alan il oldu. Geçtiğimiz yıllarda 237 milimetre ortalamasına sahip Aksaray bu yıl yüzde 4 artışla 245 milimetre seviyesine yükseldi. Bu oranlar Konya da 300 milimetreden yüzde 16’lık artışla 347 milimetreye yükselirken Karaman 333 milimetreden yüzde 30’luk artışla 437 milimetreye yükseldi. Niğde’de ise artış 277 mililitreden yüzde 18’lik artışla 320 mililitreye yükseldi.
DSİ bölge müdürü tarafından açıklanan verilere bakıldığında Aksaray’ın su fakiri iller arasında ilk sırada yer aldığı ortaya çıkıyor. Beklenen su yatırımlarının neden yapılmadığını sorgulayan çiftçiler de yaptıkları açıklamalarda; “Son yıllarda bölge çiftçilerinin başına gelmeyen kalmadı. Kuraklıktan tutun da gübre ve tohum sıkıntısına kadar her süreç bizleri bu işi bırakmamız konusunda zorluyor. Ülkemizin geleceği ve Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile bu tarlaları boş bırakmak istemiyoruz ancak gelinen durumda ortada. Pandemi ve ardından başlayan savaş bahanesi ile enerji fiyatları tavan yaptı. Neyin nereye kadar yükseleceğinin sınırı da yok. Bu fiyatlar nerede duracak bilmiyoruz. Hiçbir ürünü artık iki alışverişte aynı fiyata alamaz olduk. Şimdi tarlalarda çalışmalar başladı. Traktör depoları dolarken çuvalla para ödemeye çalışıyoruz. Mazot için kredi çeken çiftçiler var. Petrol istasyonlarında veresiye dönemi de son bulmaya başladı. Bununla beraber tarlaları sulamak için kullandığımız elektriğin durumu da ortada. Bizler bu işi artık zararına yaptığımızı kime nasıl anlatacağız. Artık yer altından su çekerek diğer illerdeki çiftçilerin 3-4 katı maliyetlerle üretim yapacak gücümüz kalmadı. Yıllardan beri dev projeler yapan büyüklerimiz bu arazilere suyu bir türlü getiremedi. Gelecekte gıda savaşları başlayacak. Bu ekilemeyen her bir metre arazinin değerini o gün daha da iyi anlayacağız. Artık birileri tarım ve hayvancılık kenti diye gösterdikleri bu ilde çiftçilerin sıkıntılarını dinlesin” derken Aksaray’ın tek su kaynağı olan Mamasın barajındaki su miktarının da 41 milyon metreküp olduğu öğrenildi. (Haber:E.B)
İlginizi Çekebilir