Bilinçsiz Sulama Obruk Oluşumunu Tetikliyor
GÜNDEMSon yıllarda kuraklığa bağlı olarak artış gösteren obruk oluşumları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, Aksaray’ın obruk oluşumundaki riskli iller arasında 16 il içerisinde yer aldığını ifade etti.
Obruk oluşum süreçlerinden bahseden Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, Aksaray’ın arazi yapısının obruk oluşumları için müsait bir zemin oluşturduğuna dikkat çekti. Özdemir konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Yeraltı sularının karbondioksit ile birleşmesi sonucunda oluşan karbonik asitler kireç taşlarının olduğu kayaçlarda zamanla çözünür ve doğal mağaralar oluşur. İçerisi su dolu olan alanların sularının çekilmesiyle ve toprağın göçmesiyle obruklar meydana gelir. Aksaray’da obrukların oluşmasının sebebi de kuraklık ve suların çekilmesine bağlı olarak artış gösteriyor. Suların çekiminin artması ile birlikte kireç taşları gibi eriyebilen kayaçlarda obruklar meydana geliyor. Obruklar genellikle tarımsal sulamaların yoğun olarak yapıldığı alanlarda oluşuyor. Aksaray, obruklar açısında riskli iller arasında ilk 16 ilin arasında yer alıyor. Konya’nın ardından en fazla obruk görülen il olan Aksaray’da Sultanhanı, Yenikent, Eskil gibi yerler kireç taşının yoğun olduğu bölgeler arasında bulunuyor.” ifadelerine yer verdi.
Aksaray’da kaçak kuyularda yaşanan artışın obruk oluşumları açısından risk teşkil ettiğini kaydeden Özdemir, bilinçsiz tarım uygulamalarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, konuşmasının devamında; “Yeraltı suları kendini yenileyebilen bir kaynak değildir. Yeraltı suları yağmur ve kar suları ile beslenen bir kaynaktır. Kuraklıktan dolayı yeraltı suları kendini yenilemediği için ve sürekli su çekimi olduğu için arazilerde obruk oluşumları tetikleniyor. Doğa olayı olarak gördüğümüz obruklar son yıllarda kuraklığın tehdidi olarak görülüyor. Yeraltı sularının kullanımı ile ilgili kontrolün sağlanması gerekiyor. Özellikle Aksaray’da çok fazla sayışa kaçak kuyu bulunuyor. Kuyuların artmasına bağlı olarak kuyu derinliklerinde 200 metreden fazlaya inildi. Bilinçsiz şekilde yapılan tarımsal sulamalar obruk oluşumuna kapı aralıyor. Bilinçsiz uygulamalar bu şekilde kullanılmaya devam ederse obruk oluşumları da artış gösterecektir. Bu noktada toplumumuzun bilinçli olması ve arazisine uygun şekilde üretim yapmasını öneriyoruz. Doğamızın dengesini korumak ve geleceğe güzel bir miras bırakmak adına önlem almamız şart.” dedi. (Haber: S. OLGUN)
İlginizi Çekebilir