Bıçaklar Kurban İçin Bileniyor
GÜNDEMKurban kesimi yapacak vatandaşlar, yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla kurban hazırlıklarına hız kazandırdı. Vatandaşlar körelen bıçaklarını keskin hale getirmek için bileme işlemi yapılan dükkanların yolunu tutarken, bıçak ustaları da bayram öncesi mesailerini arttırdı.
Kurban kesiminde kullanılan bıçaklarının bileme işlemlerini kurban öncesinde yaptırmak isteyen vatandaşlar soluğu bıçak bileme ustalarının yanında aldı. Kurban bayramına sayılı günler kala bileme işlemlerine rağbet artarken bıçak ustaları vatandaşlara uyarılarda bulundu. Bıçağın kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden bıçak bileme ustaları bıçak bileme işlemlerinin de uzman eller tarafından yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bileme işlemlerinin işin ehli olarak nitelendirilen ustalar tarafından yapılmasının bıçak ömrü için önem taşıdığını kaydeden bıçak bileme ustaları “Kurban bayramı öncesinde geçtiğimiz yıllara bakarak fiyatlar alım gücünün üzerinde olduğu için durgun geçiyor. Geçtiğimiz yıl 30 liraya bilediğimiz bıçağı bu sene 50 liraya biliyoruz. Vatandaşlar fiyatların artışını çok buluyor ancak bizlerin de giderlerini düşündüğümüz zaman fiyatlar makul kalıyor. Bıçakçılıkla alakası bulunmayan insanlar mahalle aralarında bileme işlemi yapıyor. Fakat işi bilmediği için vatandaşların bıçağını bozuyor. Bizler bozuk bıçakları da düzeltiyoruz ama iş işten geçiyor, çeliğin suyu yanıyor, özü gidiyor. Müşterilerimizi bazı konularda uyarıyoruz. Özellikle bıçakları bulaşık makinesine atmamaları gerektiğini söylüyoruz. Bıçağı kemiğe değdirirken hassas davranmaları gerekiyor. Bulaşık makinesi çeliğin özünü alıyor, sonrasında gıda maddelerindeki yüksek asitler bıçağı erken köreltiyor. Bıçak fiyatları 50 liradan 3 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bıçağın çeliğine göre özelliği değişiklik gösteriyor. Yurt dışından gelen pahalı çelikleri biz burada işliyoruz ve imal ediyoruz. Yerli üretim bıçaklarımız da oluyor. Bıçakları kullanırken yağ bakımlarını yapmayı öneriyoruz. Kazasız belasız bir kurban bayramı geçirmeyi temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bıçak bileme işlemlerinin aceleye getirilmemesi ve son ana bırakılmaması gerektiğini kaydeden ustalar kalitesiz çelikten yapılan bıçakların tercih edilmemesi gerektiğini de açıklamalarına ekledi. (Haber. S. OLGUN – Fotoğraf: Ramazan KOÇ)
İlginizi Çekebilir