Atık Yönetiminde Örnek Belediye
GÜNDEMArtan dünya nüfusu ve ortaya salınan gazların etkisi ile iklimsel değişiklikler konusunda dünya ülkeleri atık yönetimi konusunda çeşitli projeler üretmek için çalışırken Aksaray belediyesi yapmış olduğu projeler ile Türkiye’nin en başarılı belediyeleri arasına girdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Atık Yönetim Uygulaması yönetmeliği çerçevesinde başlatılan tıbbi atıkların doğru bir şekilde toplanması, taşınması, depolanması ve imhası içeren çalışma Aksaray’da başarılı şekilde uygulanıyor. Aksaray Belediyesi sağlık hizmeti sunan tesislerden günlük olarak yaklaşık 1 ton tıbbi atık toplayarak bertaraf ediyor. Tıbbi atıkların bir kısmı enerji üretiminde kullanırken diğer kısmı ise sterilizasyon ve solidifikasyon işlemlerinden sonra doğaya verdiği zararlar ve enfeksiyon riski sıfıra indirilerek imha ediliyor.
Sıfır atık yönetimini en başarılı uygulayan belediyeler arasında gösterilen Aksaray Belediyesi, Tıbbi Atık Yönetmeliği gereğince Aksaray’da sağlık hizmeti sunan kamu hastaneleri, özel hastaneler, aile hekimliklerinde günlük olarak tıbbi atıkları toplayarak bertarafını sağlıyor. Tıbbi atıkların bertarafı konusunda çalışma alanı genişleten Aksaray Belediyesi, ilçe hastaneleri ve nüfusu oranı fazla yerleşim birimlerindeki sağlık tesislerinden haftanın belirli günlerinde tıbbi atıkları düzenli olarak topluyor.
Aksaray Belediyesi, tıbbi atıkların doğaya ve çevreye verdiği zararı önlemek ve insan sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak için yönetmeliğe uygun lisanslı tıbbi atık toplama araçlarıyla tıbbi atıkları günlük olarak sağlık tesislerinden topluyor.
Aksaray genelinde sağlık tesislerinde her gün yaklaşık 1 ton tıbbi atık toplanarak imhası için işleme tabi tutuluyor. Tıbbi atıkların bir kısmı enerji üretiminde kullanırken büyük bir kısmı ise sterilizasyon ve solidifikasyon süreci sonrasında imha ediliyor.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray Belediyesi olarak gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için birçok çalışma yapıldığını bunlar arasında da tıbbi atıkların düzenli toplanması, depolanması ve bertarafının yer aldığını bildirdi.
Aksaray Belediyesi olarak daha öncesinde Eczacılar Odası tarafından belirlenen eczanelere Atık İlaç Toplama kutularının bırakıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Dinçer, tıbbi atıkların çevre kirliliğinde önemli bir etken olduğunu söyledi. Aksaray genelinde lisanslı araçlarla tıbbi atıkların toplandığını belirten Başkan Dinçer, açıklamasının devamında “Ekolojik dengenin korunması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından tıbbi atık yönetmeliği hazırlandı. Yönetmeliğe göre belediyemiz, şehir genelinde sağlık tesislerinden tıbbi atık toplamaya yetkili kurum olarak atıkları güvenli bir şekilde toplayarak depolama ve ardından beratafını gerçekleştiriyor. Her ay ortalama 30 ton tıbbi atık işleme tabi tutularak çevre ve insan sağlığına verdiği riski ortadan kaldırarak imha ediliyor. Geleceğe temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için çevreyi koruma politikalarını etkin bir şekilde yürüterek sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi sürdüreceğiz” dedi. (Basın bülteni)
İlginizi Çekebilir