© Aksaray 68 Haber 2021

Atık Konusunda En Çevreci İller Arasına Girdik

Türkiye İstatistik Kurumu illerin kişi başı atık ortalamasını gösteren verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Aksaray bölgesinde en az atık üreten ve çevreci ile olarak göze çarptı.

Cumhurbaşkanlığı projesi olan yeşil çevre ve atık kontrolü konusunda Aksaray belediyesinin yaptığı çalışmalar ve Aksaray halkının bilinçli davranması Aksaray’ı çevre için önemi büyük verilerde ilk sıraya yerleştirdi. Türkiye İstatistik Kurumunun TR 71 bölgesinde Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kırıkkale illeri ile bir arada yer alan Aksaray TÜİK’in açıkladığı kişi başı günlük toplanan atık verilerinde 0,77 kilogram ile en düşük atık üreten ile oldu. Bölgemizde en çok atık üreterek listenin sonunda yer alan il ise kişi başı 1 kilogram atık üreten Kırşehir oldu.

TÜİK’in açıkladığı veriler çevre için olumlu olarak kayıtlara geçerken toplanan atıkların itlafı ve geri dönüşümü konusunda da Aksaray belediyenin uyguladığı sıkı projeler ile Türkiye’de en kapsamlı enerji üretim ve geri dönüşümü sağlayan iller arasına girdi. Çevre bilinciyle hareket eden Aksaray belediyesinin 4 yıl öncesinde atık toplama merkezini Aksaray dışına taşıması ve bu alana kurulan enerji merkezi ile atıkların elektriğe çevrilmesi ile çevre felaketlerine son verilirken yine belediye tarafından Hacılar Harmanı Mahallesi içerisinde yaptırılan atık toplama ve ayrıştırma tesisi ile geri dönüşüme kazandırılan petrol atıkları sayesinde çevreye verilen zarar en aza indirildi. Bu alanda en çevreci belediyeler arasına giren Aksaraylılar toplanan çöp miktarı ve çevre konusunda yaptıkları değerlendirmelerde; “Aksaray bu konuda Türkiye’nin birçok ili ile yarışacak yatırımları yapmış illerden bir tanesi. Çöplerin toplanması ve merkezden uzakta enerjiye çevrilmesi ile çevre zarar görmezken merkezde de çöp sorunu kalmıyor. Çöp bidonlarının yanında bazen vatandaş bazlı sorunlar yaşansa da atık konusunda belediyemiz görevini örnek bir şekilde yapıyor. Bunun dışında kişi başı üretilen çöp miktarı da Türkiye ortalamasının altında olduğu için ayrıca mutlu olduk. Çünkü Aksaray TÜİK verilerindeki nüfus sayısı ile değerlendirilirken yaz dönemindeki gurbetçi hareketi nedeniyle bu sayının çok üzerinde bir nüfusa ulaşıyor. Onların ürettikleri çöplerde TÜİK verilerindeki nüfusa bölünmüş gibi görünüyor. Bu verinin Aksaray ve Nevşehir için daha da aşağılarda olduğunu düşünüyoruz. Aksaray belediyesine de hemşerilerimize de çevre duyarlılığı için teşekkür ediyoruz” dediler.  (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER