© Aksaray 68 Haber 2021

ASÜ’nün Çevre Projesine TÜBİTAK’tan Destek

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Işık, evsel atık suların bileşiminde bulunan ve doğal su kaynaklarını kirleten besin elementlerinin (nütrientlerin) giderilmesi için yeni bir proje geliştirdi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında projeyi destekleme kararı aldı.

“Gelişmiş Sabit Biyofilm Aktif Çamur-Ardışık Kesikli Reaktör (IFAS-SBR) Prosesi ile Çözünmüş Oksijen Düzeylerinin Ayarlanması ile Nütrient Gideriminin Araştırılması” isimli proje, evsel atık sulardaki zararlı bileşenlerin giderilmesi için uygun oksijen konsantrasyonunun belirlenmesini hedefliyor. Evsel atık suların bileşiminde bulunan azot ve fosfor gibi nütrientlerin doğal su kaynaklarını kirlettiğini ve kullanılamaz hale getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Işık, sorunun, biyofilm içeren ardışık kesikli bir reaktörle çözülebileceğini belirtti. Bu reaktörle eş zamanlı şekilde karbon, azot ve fosfor giderimi sağlanabileceğini kaydeden Işık, “Atık sulardaki nütrientlerin giderilmesinde kullanılan klasik prosesler hem pahalı hem de kompleks adımlar içermektedir. Biz, çalışmamızda, tek bir reaktörde destek materyali kullanacağız. Ortaya çıkacak biyofilm büyüme ile sentetik ve gerçek evsel atık sulardaki karbon, azot ve fosforun giderilmesindeki verimliliği arttırmak için en uygun çözünmüş oksijen konsantrasyonunu belirleyebileceğiz” dedi. Prof. Işık, çalışmanın, Bursiyer Araştırmacı Jamila Mohamad’ın doktora tez çalışmasının bir kısmını içerdiğini de belirtti.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, ortaya koyduğu çalışma ve aldığı TÜBİTAK desteği münasebetiyle Prof. Dr. Mustafa Işık’ı tebrik etti. (ASÜ Basın)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER