© Aksaray 68 Haber 2021

ASÜ Öğretim Üyesinden İşitme Cihazı Kullanıcıları İçin Önemli Çalışma

Kapadokya Üniversitesinden Dr. Ahmet İhsan Tatarağası danışmanlığında, Aksaray Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Duman tarafından gerçekleştirilen işiteme cihazı kullanmanın bireylerin sosyal yaşam ilişkilerine etkisinin araştırıldığı bilimsel bir çalışma yapılıyor. Edinilen bilgilere göre yapılan çalışmada işitme cihazı kullanan bireylerin, sosyal yaşam içerisinde (Arkadaşlık, evlilik, iş bulma, vb.) yaşadıkları sınırlılık, zorlanma, engellenme, ötekileştirilme, değersizleştirilme gibi süreçler analiz ediliyor.

Yapılan çalışma konusunda açıklamada bulunan Aksaray Üniversitesi sağlık hizmetleri bölümü öğretim görevlisi Ahmet Duman; “Sosyal bir varlık olan insanın duygularını, düşüncelerini, deneyimlerini paylaşabilmesi aynı zamanda aktivitelere katılabilmesi çevresindeki sesleri duyabilmesi yani işitme yeterliliği ile ilişkili konulardır. Bu bağlamda işitme kaybı bireylerin sosyal yaşamlarını ve bu doğrultuda psikolojik durumlarını olumsuz etkilemektedir. Yapılan kaynak taramaları göstermiştir ki işitme kaybı yaşayan bireyler daha içine kapanık, öfkeli, depresyon ve anksiyeteye meyilli insanlardır.

İşitme cihazı kullanımı da bu kaybın göstergesi olduğu için işitme cihazı kullanan, kullanmak zorunda kalan bireyler, özgüven düşüklüğü ve kendini toplumdan soyutlama, birçok faaliyetten kendilerini mahrum bırakma davranışları göstermektedir.

Öte yandan toplumsal ilişkiler bağlamında genelde tüm engelliler özelde ise işitme cihazı kullanan bireylere yönelik Stigma (damgalama) tepkileri bazen bilinçli bazen de fakında olmaksızın gerçekleşmektedir. Bununla beraber işitme cihazı kullanan bireylerin arkadaşlık ilişkileri kapsamında ön yargılar ile karşılaştıkları, karşıt cins ilişkilerinde (eş seçme ve tercih edilme) kimi zorluklar yaşadıkları, iş bulma veyahut iş kurma girişimlerinde engellenmelerle karşılaşabilecekleri öngörülmektedir.

Yapılan bu çalışma işitme kaybı bulunan ve bu sebeple işitme cihazı kullanmak zorunda kalan bireylerin sosyal yaşam ilişkilerini, yaşadıkları sorunları incelemeye yönelik bir çalışma olacaktır.

Yapılan çalışma bir alan araştırmasına dayanmaktadır. Çalışmanın evreni Aksaray İl merkezinde yaşayan ve işitme cihazı kullanan bireylerdir. Çalışmanın örneklemi söz konusu evren üzerinden bilinçli örnekleme tekniği kullanılarak oluşturulmuştur.

Çalışmanın araştırma teknikleri; Derinlemesine mülakat ve odak grup çalışması şeklindedir. Derinlemesine mülakat ve Odak grup çalışması kayıtlarının deşifre edilerek tema analizi yolu ile değerlendirilecektir” dedi. (Haber-Foto:R.KOÇ)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER