© Aksaray 68 Haber 2021

Anlaşabilen Fırsatı Kaçırmıyor Anlaşamayanda Felaketi Bekliyor

Aksaray genelinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları sürerken anlaşabilen kat malikleri Aksaray belediyesinin dönüşüm teşviki ile konutlarını yenilerken anlaşma sağlayamayanlar da yetkililerden yardım bekliyor.

6 Şubat depremlerinin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda Aksaray belediyesi Hamidiye Mahallesindeki TOKİ işbirliği ile yapılan projede hızla ilerlerken vatandaşların da kendi aralarında anlaşmaları durumunda dönüşüm çalışmalarına destek için verdiği ilave kat avantajını kullanmak isteyenler kentsel dönüşüm için müteahhitler ile anlaşarak binalarının yıkımlarını başlatırken bu düzenlemeden faydalanmak isteyen ancak binada oturmayan daire sahipleriyle anlaşamayan vatandaşlar da özellikle 2000’li yıllar öncesinde yaptırılan konutların zemin ve bina sağlamlığının test edilmesini ve sıkıntılı konutların gerekiyorsa mühürlendikten sonra yıkılması gerektiğini söylediler.

Dönüşüm çalışmasının avantajlı olduğunu kaydeden vatandaşlar tüm çalışmanın devlet tarafından karşılanmasının mümkün olmadığını ancak bu konuda gerekli desteğin ek kat şeklinde verildiğini söyleyen kat malikleri yaptıkları açıklamada; “Aksaray’ın değişik noktalarında dönüşüm çalışmaları sürüyor. Aksaray belediyesinin yaptırdığı alan dışında kalan yerlerdeki yıkımlar da dönüşüm teşviki ile yapılıyor. Bizler de bu dönüşümden faydalanmak istiyoruz ancak apartmanlardaki bazı kat malikleri dönüşümden yana olmadıklarını söylüyorlar. Dönüşüm istemeyenlerin neredeyse tamamına yakını ya başka evlerde oturuyor ya da yurt dışında yaşıyor. Yani bu binaların yıkılması durumunda kendilerine hiçbir şey olmayacağını düşünerek bu çalışmalara karşı çıkıyorlar. Mevcut durumda artık Aksaray’da bu ekonomik şartlarda ev almak hayalin ötesine geçemez. Elimizdeki eski evleri müteahhitler ile görüştükten sonra yenilememiz gerekiyor. Binalar sağlamsa bizler de boş yere yıkalım demiyoruz. Ancak Aksaray’ın bazı bölgelerinde 1980’lerin sonu ile 1990’ların başında yapılan kooperatif binaları soru işareti. Bu bölgelerdeki zemin sıkıntısını da Aksaray’ın eskileri çok iyi biliyor. Belediye 2 kata kadar artırım vermiş. Bu durumda daha ne yapılması gerekiyor?

6 Şubat günü korkudan evlerimize giremedik. Zengin olanlar villa veya müstakil evlerini yaptırarak oralara taşındı. Kimse bu binaların ne durumda olduğu yönünde bir çalışma yapmadı. Depremin üzerinden 20 ay geçti ve hala Aksaray’daki hangi binanın sağlam hangisinin çürük olduğunu kimse bilmiyor. Başımıza bir felaket geldikten sonra yapılan “Hatalarımızdan ders çıkarttık” cümlesini duymak istemiyoruz. Devlet gereğini yaptı artık komşularımız da az sorumluluk almalı” dediler. (Haber: E.BUDAK) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER