© Aksaray 68 Haber 2021

AKSÜTBİR Başkanı Zengin “Üreticimiz Sigortalar Konusunda Bilinçli Olmalı”

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve zorunlu hale getirilen büyükbaş hayvan hayat sigortası ile ilgili Aksaray Merkezi Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin önemli açıklamalarda bulundu.

Sigorta kapsamının zorunlu olduğunu hatırlatan Zengin, bakanlığa sigorta teşvik talebinde bulunduklarını ifade etti. Zengin yaptığı açıklamada, “Tedarikçilerimize detaylı olarak bilgilendirme toplantısı gerçekleştiriyoruz. Tedarikçilerimiz üreticilerin kapısına günlük olarak 2 defa giden, sütlerini alan, sütlerini soğutan, sanayiciye götüren bir yapıdadır. Üreticilerimizi bilgilendirme açısından çok kıymetli bir yere sahipsiniz. Geçtiğimiz günlerde bir tarım kanunu çıktı ve bu kanunda bütün ürünlerin TARSİM’e sigortalanma zorunluluğu ortaya konuldu. Bu kanunun geri dönülmez bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bizim bu konuda itirazlarımız oldu. Madem sigorta yapılıyor sigorta yapılanların sütlerine teşvik farkı verilsin dedik. Bu konular ile ilgili bakanlıkta çalışmalar yürütülüyor. Geçtiğimiz hafta konuyu kapsayan 4 günlük bir seminere katılım sağladık. Bu seminerde de sigorta mecburiyeti olduğu dile getirildi. Ancak dilden dile üreticilere duyurulanlar gerçeği yansıtmıyor.” dedi.

TARSİM büyükbaş hayvan hayat sigortalarının 2 kapsamda yapıldığını kaydeden Zengin, üreticilerin sigortalama süreci ile ilgili yanlış bildiği noktaların olduğuna değindi. Zengin, sigortalama süreci ile ilgili detaylı bilgiler vererek “TARSİM’de 2 türlü sigortalama var. Birincisi dar kapsamlı, ikincisi geniş kapsamlı sigortalama olarak karşımıza çıkıyor. Geniş kapsamlı her türlü hastalığı kapsayan ama yüksek maliyetli olan bir sigorta sistemidir. Dar kapsamlı ise sadece doğal afetleri kapsayan ve maliyeti uygun bir sigorta sistemidir. Örneğin 12 aylık dar kapsamlı bir sigortada üreticimizin cebinden çıkacak ücret hayvan başı 90-95 lira civarında, 18 aylık ise 130-135 lira gibi bir ücret söz konusu oluyor. Geniş kapsamlının fiyatı TARSİM tarafından belirleniyor. İnek fiyatı ne ise yüzdesi ve farkı hesaplanıyor. Bizim süt desteği alabilecek üreticilerimizin dar kapsamlı sigortasının en uygun olduğu şekli ile yaptırmayı düşünüyoruz. Ayrıca bakanlıktan bir talebim daha oldu. Güncelleme yetkisi talebinde bulundum. Üreticilerimizin işletmelerinin güncelliğini sağlayarak olmayan hayvanları ayıklayacağımı ve kalanlara da idareli bir şekilde sigorta yaptıracağımı, ücretleri de azar azar tahsil ederim şeklinde talebim oldu. Henüz talebime dönülmedi. Talebe dönüş olmazsa üreticilerimiz hayvan varlıklarını il müdürlüklerinden güncelleyecekler ve Ziraat Bankası üzerinden TARSİM sigortalarını yaptıracaklar. Üreticilerimiz mağdur etmeden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlayacağız.” ifadelerini kullandı. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER