© Aksaray 68 Haber 2021

Aksaraylı Alıcılar Kriz Dinlemiyor Ağustos’ta Bin 23 Konut Satıldı

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre il genelinde Ağustos ayı boyunca bin 23 konut satışı yapıldı. Aksaray bu alanda yine kendine denk iller arasında liderliğini hiçbir ile bırakmadı.

Türkiye İstatistik Kurumu ülke geneli ile illerdeki konut satış verilerini paylaştı. 1-31 Aralık tarihleri arasında Türkiye genelinde 134 bin 155 konut satılırken TR 71 bölgesinde yer alan Aksaray’da Bin 23 konut satışı gerçekleştirildi.

TR 71 bölgesinde Aksaray’a denk kabul edilen illerden Kırıkkale’de 674, Niğde’de 547, Kırşehir’de 532 konut ve Nevşehir’de de 453 konut satışı yapıldı.

İl genelinde satışı yapılan bin 23 konuttan sadece 27’si ipotekli olarak satılırken geri kalan 996 konut ise diğer satış şeklinde kayıtlara geçti. Satılan bin 23 konutun 495 tanesi sıfır konutlardan oluşurken 528’i ise ikinci el konutlardan oluştu.

İl genelindeki konut fiyatları ve satışları konusunda konuşan Aksaraylı vatandaşlar ise veriler hakkında yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da parası olan kişiler için konut almanın tam zamanı. Daha 5 ay öncesine kadar 4 milyona satılan konutlar için 3 milyon gibi rakamlar istenmeye başladı. Ev almak isteyen ve parası olanlar için tam zamanı. TÜİK verilerine göre il genelinde konut satışı artsa da bu satışların çok büyük bölümünün satıştan ziyade arsa payları ve takas yoluyla olduğunu düşünüyoruz. Banka kredi oranları ortada. Zaten satışı yapılan binden fazla konutun sadece 27’si ipotekli olarak devredilmiş. Bu oran kat karşılığı verilen yerlerin arsa sahiplerine devirleri nedeniyle bu kadar yüksek çıkıyor.

Son dönemde il genelinde yeni yatırım aracı olan ve müteahhitlerin de yatırımlarını bu şekilde yaptıkları 1+1 konutlara da ilginin artması nedeniyle konut satış sayıları bundan sonraki süreçte de hep yüksek çıkacaktır. Öbür türlü ailelerin oturacağı 2+1 veya 3+1 konut satışları konusunda aynı hareketin olmadığını ilimizdeki emlakçılar da, müteahhitler de söylüyorlar” dediler. (Haber: E. BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER