Aksaray’da En Fazla Dikiş Makinecisi Arandı
GÜNDEMTürkiye İş Kurumu 2023 yılı işgücü piyasası araştırma raporunu yayınladı. Raporda yer alan Aksaray verilerine göre Aksaray’da temininde güçlük çekilen mesleklere bakıldığında ilk sırada 40 kişi ile dikiş makinecisi mesleği yer aldı.
İŞKUR tarafından açıklanan rapora göre 2023 yılında Aksaray’da düzenlenen 39 aktif işgücü programına toplamda 381 kişi katıldı. Katılımcıların içinde kadınların oranı yüzde 67,7 iken, erkeklerin oranı yüzde 32,3 seviyesinde gerçekleşti. 2024 yılında yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında, aktif işgücü piyasası programlarının ve bu programların işgücü piyasalarına etkilerinin artması beklendiği kaydedildi. Aksaray’da 2023 yılında açılan aktif işgücü piyasası programları arasında en fazla yararlanıcı sayısına sahip olan program yüzde 50,4 ile konfeksiyon işçisi oldu. Konfeksiyon işçisini yüzde 39,4 ile makineci(dikiş) ve yüzde 2,4 ile pastacı yardımcısı programları izledi. 2024 yılında yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte işbaşı eğitim programlarında sektör şartı kaldırılmış ve yararlanma şartları daha esnek hale getirildi. Bu nedenle, 2024 yılında program çeşitliliğinin ve yararlanıcı sayılarının artması beklendiğinin altı çizildi. Aktif işgücü programları kapsamında bazı meslekler ve yararlanıcı sayıları şu şekilde oldu; konfeksiyon işçisi: 192, makineci (dikiş): 150, pastacı yardımcısı: 9, hasta danışmanı: 5, temel metal şekillendirme elemanı: 4, aşçı yardımcısı: 4, gazete muhabiri: 4, pasta ustası: 2, resepsiyon görevlisi (ön büro elemanı): 1 ve büro memuru (genel): 1.
Aksaray’da açık işi olan meslekler özelinde talep edilen becerilerin öncelik sıralaması bulunuyor. Makineci (dikiş), gazaltı (mıg-mag) kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, satış danışmanı/uzmanı ve ön muhasebeci mesleklerinde yeterli mesleki/teknik bilgi becerisi ilk sırada aranıyor. Plastik boru imal işçisi, süt ve süt ürünleri işlemecisi ve yıkama makinesi işçisi (tekstil) mesleklerinde ise fiziksel ve bedensel yeterlilik ilk sırada aranmakta iken, tır-çekici şoförü ve garson (servis elemanı) mesleklerinde iş tecrübesi becerisi ilk sırada aranıyor. Aksaray’da en fazla açık iş olan meslekler, makineci (dikiş), gazaltı (mıg-mag) kaynakçısı ve plastik boru imal işçisi meslekleri oldu. İşverenlerin açık işlerinde kadın işgücü tercihinde bulundukları açık iş sayısı en fazla olan meslek ise temizlik görevlisi mesleği oldu. Açık işlerde erkek işgücü tercihinin olduğu ve açık iş sayısının en fazla olduğu meslek gazaltı (mıg-mag) kaynakçısı, cinsiyetin önemli olmadığı açık işlerde ise en çok aranan meslek makineci (dikiş), mesleği olarak raporda yer aldı.
Aksaray’da 441 kişilik işgücü için eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Temininde güçlük çekilen kişi sayıları sektör bazında incelendiğinde, özellikle imalat sektörünün 230 kişi ile ön plana çıktığı gözlendi. Aksaray’da temininde güçlük çekilen elemanların içinde imalat sektörünün payı yüzde 52,3 seviyesinde yer aldı. Bunun dışında, toptan ve perakende ticaret yüzde 15,4 ikinci sırada ve inşaat sektörü ise yüzde 13,3 ile üçüncü sırada yer aldı.
Aksaray’da temininde güçlük çekilen mesleklere bakıldığında ilk sırada 40 kişi ile makineci (dikiş) mesleği yer alırken bu mesleğin ardından sırasıyla 28 kişi ile düz dikiş makineci ve 27 kişi ile gazaltı
(mıg-mag) kaynakçısı meslekleri geldi.
Aksaray’da temininde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada yüzde 84,9 ile gerekli mesleki beceriye ve niteliğe sahip eleman bulunamaması gerekçe gösterildi. İkinci sırada ise yüzde 83,7 ile yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması geldi. Eleman temininde güçlük çekilen mesleklerin nedenleri incelendiğinde, işverenlerin istedikleri elemanları bulmakta yaşadıkları zorlukların en fazla gerekli mesleki beceriye ve niteliğe sahip eleman bulunamaması nedeninden kaynaklandığı görüldü. Ülke genelinde de son bir yıl içerisinde eleman temininde güçlük çekildiği belirtilen çoğu meslek için ilk sırada gerekli mesleki beceriye ve niteliğe sahip eleman bulunamamasının veya bu meslekte işe yeterli başvuru yapılmamasının temininde güçlük çekilen meslekler nedeni olduğu görüldü. (Haber: S. OLGUN)
İlginizi Çekebilir