© Aksaray 68 Haber 2021

Adına Yakışan Bir Eserimiz Daha Oldu

Daha önce birçok tarihi yapıyı ışıklandırarak büyük beğeni alan Aksaray Belediyesi çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Başkan Dinçer’in şehrin manevi iklim dünyasına kazandırdığı projeleri arasında yer alan Bedir Muhtar Külliyesi ve camisi de ışıklandırılma yapılan yerler arasına dahil oldu.

Yapılan ışıklandırma çalışmalarının ardından geceleri farklı bir görüntü kazanan Bedir muhtar Cami bulunduğu bölgeye de farklı bir hava kattı.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer yapılan ışıklandırma çalışmasını sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla duyurarak,” Böyle bir eseri şehrimize kazandırmayı nasip eden Rabbime şükürler olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yapımı tamamlanan kısa süre sonra ibadete açılacak olan Bedir muhtar Külliyesi camisi yapılan ışıklandırma çalışmasıyla ışıl, ışıl olurken görenlerden büyük beğeni aldı.

Aydınlatma çalışmaları bölge sakinleri tarafından ve sosyal medya üzerinden fotoğrafları görenler tarafından büyük beğeni aldı.

Başkan Dinçer sözlerinin devamında; “Bedir Muhtar mahallesinde tarihi dokuyu yaşatarak, şehirleşme estetiği ile tarihi özellikleri aynı düzlemde buluşturduğumuz proje ile hem geçmişimizde var olan külliye kültürünü hem de Aksaray’ımızda yaşamış önemli bir manevi zatın ismini şehrimizde yaşatacak olmanın manevi hazzını yaşıyoruz. ışıklandırmasını tamamladık. İnşallah nesilden nesille kalacak güzel bir eseri kazandırmış olduk. Şehrimiz için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bedir Muhtar Kimdir?

Aksaray’ın Şehr-i Suleha olarak anılmasında katkısı olan önemli isimlerden olan Bedir Muhtar II. Kılıçarslan döneminden sonra 1200’lü yıllarda Aksaray’a gelmişlerdir. Bedir Muhtar’ın tam adı kaynaklarda Mevlâna Bedreddin olarak geçmektedir. 1160’lı yıllarda günümüzde Tahran’ın Mahallesi olan Rey’de doğmuş, tefsir, hadis, fıkıh ve şiir alanlarında eserler vermiş bir din alimidir. Bedir Muhtar 1240’lı yıllarda da Aksaray’da vefat etmiştir.

17.asırda yaşayan Aksaraylı yazarlardan Seyyid Hasan Rızaî, Nüzhetü’l-Ebrar isimli eserinde onu, Aksaray’da yaşayan önemli âlimler arasında sayarak bahsetmiştir. Hasan Rızaî eserinde Bedir Muhtar’ı şöyle anlatır: “Aksaray’da cennetten bir vadi olduğu, vadi çevresinde 24.000 veli bulunduğu ve Şeyh Bedir Sultan Efendi’nin kerametiyle ortaya çıkan zemzemden bir su kaynağı olduğu söylenmektedir. Zemzem suyu olduğu inanılan su günümüzde türbe içerisinde halen akmakta ve yurt içinden ve dışından birçok ziyaretçi türbeyi ziyaret ediyor. (Basın bülteni)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER