© Aksaray 68 Haber 2021

81 İl İçerisinde 74’üncü Olduk

GSYH verilerine göre 2022 yılında üretim ve getiri anlamında kişi başı gelir sıralamasında 46’ıncı sırada olan Aksaray 2023 verilerine göre kişi başı 5 bin 912 Dolar GSYH ortalaması ile 74’üncü sırada yer aldı.

Kısa adı GSYH olan ülkelerin üretim ve ticaret hacminin belirlendiği Gayri Safi Yurt İçi Hasılada Türkiye ortalaması 2023 yılı için 15 bin 137 Dolar olurken Aksaray’da nüfus ortalaması alındığında bu rakam 5 bin 912 Dolar seviyesine düştü.

Belirli bir zaman aralığında üretilen malların ve hizmetlerin yaşayan kişi sayısına bölünmesiyle ortaya çıkan bu oran Aksaray’da 2023 yılı üretilen hizmet ve mallar konusunda büyük düşüş olduğunu ortaya koyarken Aksaray 2023 yılı verilerine göre Türkiye sıralamasında 81 il içerisinde 74’üncü sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl aynı listede 46’ıncı sırada yer alan Aksaray’da yatırımların büyük oranda durduğu bu liste ile kanıtlanmış oldu. Aynı listede Türkiye’nin en çok üreten ili kişi başı 33 bin 620 Dolar ile Kocaeli olurken Aksaray’a denk kabul edilen illerden Kırıkkale 12’inci, Nevşehir 23’üncü, Karaman 32’inci, Niğde 37’inci ve Kırşehir’de 55’inci sırada listede yer aldılar.

Yatırım ve üretimde Aksaray’dan sonraki illerin tamamının Güney Doğu Anadolu illeri olması ve aksaray konumundaki illerin tamamının Aksaray’dan önde olması dikkat çekici bir istatistik olarak kayıtlara geçerken yatırım listede bir yılda 28 sıra düşüşte inşaat yatırımlarının durmasının etkili olduğu ifade edildi.

GSYH ve yatırımlar konusunda konuşan iş dünyası temsilcileri ise yaşanan ekonomik krizin etkilerinin devam ettiğini ve OSB bölgesinde yatırım yapmak için gelen firmaların arsa tashihlerinde verdikleri sözleri yerine getirmesi için denetlenmesi gerektiğini ifade ettiler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER