15 Eylül’e Kadar Girişler Yasaklandı
GÜNDEMOrman yangınlarıyla ülke genelinde mücadele sürerken il genelinde 15 Eylül tarihine kadar orman alanlarına girişler yasaklandı.
Ülke genelinde son yıllarda her yaz döneminde binlerce dekar ormanlık alanları küle döndüren yangınlarla kıyı kentlerinde mücadele sürerken Aksaray genelinde de ot ve çalılık yangınları ile mücadele devam ediyor. Yeşil alan varlığı olarak ülkenin en fakir illerinden birisi konumundaki Aksaray’da son yıllarda ağaçlandırma çalışmaları başarıyla sonuçlandırırken il genelindeki az olan ormanlık alanlarda çıkabilecek yangın olaylarını önlemek ve olumsuzluklara anında müdahale etmek için de çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Son yıllarda çıkan yangınlar nedeniyle yeşil alan varlığını büyük oranda kaybetmeye başlayan ülkemizde çıkabilecek orman yangınlarını önlemek adında bazı tedbirler uygulamaya konulmaya başladı. Özellikle yangınların ana sebebi olan insanların doğada bıraktıkları atıklar veya tam sönmemiş közlerin yangına sebep olması üzerine Bakanlık tarafından iklimsel olarak yangın riski taşıyan aralarında Aksaray’ın da bulunduğu Marmara’da 9, Ege’de 7, Akdeniz’de 9, İç Anadolu’da 8, Karadeniz’de 6, Güneydoğu Anadolu’da 2 ve Doğu Anadolu’da 1 olmak üzere toplamda 42 ilde belirlenen tarihe kadar orman alanlarına giriş ve çıkışlar yasaklandı.
42 İl arasında yer alan Aksaray’da 15 Eylül tarihine kadar il genelinde tüm ormanlık alanlara giriş çıkışlar yasaklanırken mesire alanları olarak kullanılan bölgeler ise yasaktan muaf tutuldu.
Halkın hafta sonları yoğun olarak kullandığı Hasan dağındaki mesire alanı bu düzenlemeden muaf tutulurken yetkililer orman alanları başta olmak üzere iklimsel olarak kuru otlar ve ağaçların tutuşma riskine karşı tarım alanları yakınlarında, orman alanlarında veya çalılık alanlar yakınlarında ateş yapılmamasını, sigara izmaritlerinin atılmamasını ve mercek görevi yaparak yangın çıkartma riski olan cam ve pet şişe gibi çöplerin bu alanlara atılmamasını istediler. Alınan düzenlemenin yerinde olduğunu savunan Aksaraylılar açıklamalarında; “Aksaray zaten yeşil alan varlığı olarak ülkemizde son sıralarda yer alan bir şehir. Yıllardan beri bu bölgeyi yeşillendirmek adına büyük yatırım yapılırken büyük de emek verildi. Ama sürekli olarak olmayan orman alanlarımızı alevlere teslime ettik. Şu anda ülkemizde devam eden orman yangınları sadece o coğrafyayı değil tüm ülkeyi etkiliyor. Alınan karar yerinde olmuş. Bu süreçte kuru otlar ve kuru ağaç artıklarının yanıcı özelliği çok daha fazla artıyor. Bu süreçte bu alanları korumak için bazı bölgeler yasaklanmalı. Bu alana gerekiyorsa Bozkurt düzlüğü de eklenmeliydi. Yeşil alanlarımızı korumak için gerekiyorsa bu alanlara da girilmemeli. O bölge her ne kadar mesire alanı da olsa giriş ve çıkışlar sıkıntılı olduğundan çıkacak bir yangın alanın gerisine çok kolay dağılabilir. Biz kendimiz bu alanları korumazsak daha çok bağırırız “Kuraklık oluyor, yağmıyor, su yok” diye” konuştular. (Haber: E. BUDAK)
İlginizi Çekebilir