© Aksaray 68 Haber 2021

0 Araçlarda Teslim Süreci 3 Aydan 3 Güne Düştü

Yaklaşık 2 yıldır devam eden otomobil krizinde yazılan yüklü cezalar ve ağır yaptırımlar sonrası bulunamayan otomobiller piyasaya çıktı. Yılsonunun da yaklaşmasıyla kampanyalara başlayan bayiler en erken 3 ay olan teslim süresini 3 güne kadar düşürdü.

Korona virüs salgınının ardından tedarik zincirinin bozulması bahanesi ile ortadan kaybolan sıfır kilometre araçlar Haziran ayında yapılan kapsamlı denetim ve ağır cezaların Ardından ortaya çıkmaya başladı. Daha önceden vatandaşların aylarca bulamadıkları otomobiller bayilerde alıcılarını beklerken yüksek kredi maliyetleri ve otomobillerdeki düşüş beklentileri nedeniyle eski ilgiyi görmüyor.

Haziran ayı öncesine kadar sürekli yükseltilen ve bulunamayan araçları yatırım aracı olarak gören vatandaşlar ellerindeki ikinci el otolara bile müşteri bulmakta zorlandıklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Yaklaşık 2 yıldan fazladır otomobil alım satımından birileri milyonlar kazandılar. Denetimsizlik nedeniyle de 100 bin liralık araçlar 500 bin liranın üzerine alıcılar buldu. Galericiler kadar bu sektör dışında olan kişiler de bu işten anormal paralar kazandılar. Bayiler sıfır araç getiremediklerini söyleyerek kapılarına giden müşterilerle konuşmadılar bile. Araç yazma işleri yapılırken kaparo ve araçların geldiği tarihteki rakamlarının ödeneceği, aksesuar zorunluluğu gibi kriterler alıcıların önüne serilirken zengin iş insanları aynı bayilerden aldıkları otomobilleri 3’er 5’er sosyal medya üzerinden sattılar. Bir otomobil firması aynı şahsa bir ay içerisinde 5-6 araç teslim ederken binmek için 1 araç isteyene aylarca araç vermedi.

Şimdi yılsonu yaklaştı aniden ortaya çıkan araçları satmak isteyen bayiler yüzlerine bakmadıkları kişileri arayarak araç satmaya çalışıyorlar. O gün şartlarında araç alacak olanların kullanacağı kredi faiz oranı ve bu gün şartlarındaki kredi faiz oranları arasında anormal rakamlar var. Şimdi bakıyorum 2 sene çalışmayan fabrikalar 3 ay içerisinde Türkiye’yi otomobile boğdular. Bir yıla kadar bekletilen müşterilere en geç 3 gün içerisinde araçlar verilebiliyormuş.

Bu sayede denetimlerin ve yaptırımların ne kadar önemli olduğunu gördük. Diğer fırsatçılık olaylarında da aynı uygulamaların devam ettirilmesi ve halka eziyet ederek haksız kazanç sağlayanlara en ağır cezaların verilmesi gerekiyor. Asgari ücretliler bile yıl içerisinde binlerce lira vergi öderken haksız şekilde milyonlar kazananlar kaç lira vergi verdi” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER