Magandalık; “İnsanlara saygı duymama, toplum kurallarına uyumama ve toplum içerisinde hoş karşılanmayacak davranışlar sergileme”
Bu yukarıda saydığımız davranışlara bulduğumuz ortak ismin karşılığı “Magandalık”
Magandalık kelimesini duyduğumuzda hepimizin aklına ne yazık ki trafikte karşımıza çıkan kural tanımaz zorbalar geliyor ama aracı olmadan da ruhlarının bir köşesinde zorbalık, kural tanımazlık olan binlerce kişi ile her gün aynı yerlere gidiyor, aynı sokaklarda geziyor hatta aynı dükkanlardan alışveriş yapıyoruz.
Yaz ayının gelmesi ile birlikte toprak altındaki yılan, çıyan ve çeşitli türdeki böcekler gibi ne yazık ki insanlarımızın içerisindeki magandalıkta ortaya çıktı.
-Trafikte zorbalık yapanlar,
-Trafik kurallarını yok sayanlar,
-Düğünleri sadece silah kullanmak için bekleyenler,
-Çocuklarını dövenler,
-Eşlerine şiddet uygulayanlar,
-İşyerlerinde fiziksel olmasa bile psikolojik şiddetle yöneticilik yapmaya çalışanlar,
-Hayvanlara eziyet edenler,
-Yeşil alanları talan edenler,
-Park ve bahçelerde kendilerinden başkasının varlığını yok sayarak çevreye rahatsızlık verenler,
-Toplum kurallarını yok sayanlar.
Kısaca bu davranışlarda bulunanların hepsi de “Maganda” kelimesinin içerisinde kendilerine az çok yer buluyorlar.
Özellikle “Yaptığımız yanımıza kar kalıyor” düşüncesi ile insanların huzurlarını kaçıranların sayılarının artması il güvenliği ve asayiş olayları konusunda büyük risk olmasına karşılık evlerimizden sokaklara saldığımız ve arkasını bir an olsun aramadığımız çocuklarımızın da ne yazık ki bu “Maganda” kelimesinin içerisine yerleşme çabası içerisinde olduklarını iş işten geçtikten çok sonra fark ediyoruz.
“Biz uğraşmayalım da sokakta ne yaparlarsa yapsınlar” diyerek yolladığımız geleceğimizin de teminatı olan çocukların çevresel etkilerle de her zaman kötüyü daha çok benimsediklerini anladığımızda her şey için çok geç kalmış oluyoruz.
Toplumun düzeltilmesi için her zaman en kolayına kaçıp polis ve yargıya sorumluluklarımızı ihale etmek yerine hep beraber geçmişe gömdüğümüz toplum değerlerimizi yeniden evlerdeki naftalin kokan sandıklardan çıkartıp ülke geleceği için aile değerlerimize dönmediğimiz sürece bu sorunu çözebileceğimizi düşünmüyorum.
Hep beraber bizler içimizdeki magandaları yok etmeye başladığımızda toplum ve kanunlar yukarıda saydığım olayları çok daha kolay ortadan kaldırılacaktır.
Bizler kendi evimizin içerisinden temizliğe başlayıp;
-İnsanlara saygıyı,
-Merhameti,
-Sevgiyi,
-Hoşgörüyü,
-Doğruluğu,
-Adaletli davranmayı,
-Doğaya saygıyı,
Kendi hanemize öğretelim ki dışarıda güvenlik güçleri ile adli yargının işleri çok daha kolay olsun.
Aksi halde yakın zamanda sokaklarda magandalık yapan çocuklar hane içlerinde de sorun çıkartmaya başlarsa o zaman feryat etmenin kimselere bir faydası olmayacaktır.
Yorum Yazın