Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Saklav “Üretim İçin Yapılacak Tüm Desteklemelerle Çiftçilerimizin Yanındayız”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Saklav “Üretim İçin Yapılacak Tüm Desteklemelerle Çiftçilerimizin Yanındayız”
Tarım il müdürü Bülent Saklav; “Çiftçilerimize hem hayvan desteklemelerini hem de bitkisel üretim desteklemelerini ödüyoruz”

Tarım ve hayvancılık kenti olan ve nüfusunun yüzde 80’şinin geçimini direkt veya dolaylı yoldan geçimini sağladığı tarım ve hayvancılık konusunda verilen ve verilecek olan destekleme programları konusunda önemli açıklamalar yapan il Tarım müdürü Bülent Saklav hayvancılık konusunda Aksaray’dan yapılan 360 başvurudan 346’sının kabul edilerek yüzde 40’ı hibe olan desteklemeleri almaya hak kazandıklarını söyledi.

Üreticilerin aldığı son destek ve verilecek olan desteklemelerle ilgili konuşan Tarım il müdürü Saklav; “Müdürlüğümüz, bakanlığımız ve valiliğimiz bünyesinde çiftçilerimize desteklemeler yapmakta. Ben de Bakanlığımızın desteklemeleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Biz çiftçilerimize hem hayvan desteklemelerini hem de bitkisel üretim desteklemelerini ödüyoruz. Hayvancılık destekleme kapsamında, hayvancılık destekleme tebliğinde biz 2022/36 kapsamında biz çiftçilerimizden düve alım desteği için başvuru almıştık. Bu başvuruda yaklaşık 360 kişi başvurdu. Başvurularımızı bakanlığımıza gönderdik. Bunun üzerine bakanlığımızın onaylamasıyla 346 üreticimiz düve alım destekleme projesinde hak kazandılar. Bu kapsamda 346 kişiye yaklaşık 29 bin hayvan için yüzde 40 hibeli 336 milyon liralık bir hibe ödemesi yapacağız. Burada çiftçilerimiz başvurdukları hayvan sayısının tamamını alabilirler veya bir kısmını da alabilirler. Düve hibe desteğine başvuran çiftçilerimiz il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat ederek bilgi alabilir. Çiftçilerimiz bilgilendirmeden sonra 25 Aralık 2023 tarihine kadar hayvanları almaları gerekiyor. Hayvanları aldıktan sonra çiftçilerimiz tekrar il ve ilçe müdürlüklerimize gelerek beyan edecekler. Bizde tespitlerimizin ardından destekleme ödemesi için bakanlığımıza ileteceğiz. Bu büyük destekleme kapsamında Sayın bakanımıza, Sayın hayvancılık genel müdürümüze, Sayın valimize, Sayın milletvekillerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu 336 milyon liralık yatırımın alınmasında katkıları çok büyük. Bu desteklemede boş düveler için 10 bin, gebe düveler için 16 bin olarak hibe ödeyeceğiz. 29 bin hayvan çok büyük bir rakam inşallah hak kazanan çiftçilerimizin 25 Aralık’a kadar alımlarını tamamlayarak desteklemeden yararlanmasını istiyoruz. Hak kazanan çiftçilerimizin isimlerini müdürlüğümüzün resmi sitesine aktardık oradan da bakabilirler. İl ve ilçe müdürlüklerimize de gelerek bilgi alabilirler.

“Uzman Eller Projemizle Gençlerimizin Yanındayız”

Diğer yandan önemli bir projemiz daha bakanlığımız tarım reformu genel müdürlüğümüzün “Uzman Eller Projesi” bu proje kapsamında da bu sene 41 kişiye destekleme ödemesi yapacağız 250 bin lira destekleme ödemesi yapacağız. Toplam 10 milyon 250 bin lira hibe desteklemesi yapacağız. Bu projemizin kapsamında üniversitemizin veteriner hekim, ziraat mühendisi, ormancılık, su, kimya bölümlerinden mezun olan veya iki yıllık mezun olan gençlerimiz bizim bu projemize başvurduklarında ve kırsalda yaşamayı taahhüt ettiklerinde 250 bin lira hibe vererek onların iş kurmasını sağlayacağız. Hem bitkisel üretim hem de hayvancılık kapsamında projeleri kapsıyor. İster küçükbaş ister büyükbaş alabiliyorlar. Bu şekilde de 41 kişi hibe ödeme desteği almaya hak kazandı. Şuan sözleşmelerimizi imzalamaya başladık ve büyük bir kısmı tamamlandı. Hayvan alan gençlerimizde var bunlarında yerinde tespitlerimizi yapıyoruz. İnşallah bu 10 milyon 250 bin liralık hibemizin de hak kazanan üniversite mezunu gençlerimizin de yararlanmasını talep ediyoruz.

“23 Milyon Liralık Makine Ekipman Yardımıyla Çiftçilerimizin Yanında Olacağız”

Bir diğer önemli desteklememiz ise, biz kırsal kalkınma desteklemesi kapsamında çiftçilerimize ürettikleri ürünlerde kolaylık sağlaması amacı ile makine ekipman desteklemesi yapıyoruz. Bu kapsamda da 206 çiftçimize makine ekipman ve 3 çiftçimize ekonomik yatırımlar olmak üzere 46 milyon liralık bir proje karşılığında 23 milyon liralık bir hibe ödemesi yapacağız inşallah. Bununla alakalı da makine alımları devam ediyor. Bakanlığımız tarafında 18 kişilik yeni bir liste açıklandı. Bu yedek listemizi de resmi sitemize aktardık. Bu yedeklerden asil listemize geçmeye hak kazanan çiftçilerimize buradan bakarak hemen askı sürecine başladık. Hak kazanan çiftçilerimiz askı sürecinde de buraya gelip sözleşme imzalayıp yüzde 50 hibe destekli makine ekipman alımına başvurabilirler.

“ Yüzde 50 Hibeli Basit Sulama Projemiz Var”

Bunların yanında basit sulama da yüzde 50 hibeli projelerimiz var. Bu projemizde de 26 çiftçimize yaklaşık 2 milyon 400 bin liralık proje bedeli ile 1 milyon 200 bin liralık bir hibe ödemesi yapacağız. Bu projemizin askı süreci bitti. Başvurularını yapabilirler ve sözleşmelerini imzalayabilirler. Eğer basit sulama sistemi alıp sistemi kurdularsa bize müracaat edip bizde tespitlerimizi yaparak desteklemelerimiz için bakanlığımıza göndeririz.

“ 11 Milyon Liralık Bitkisel Üretim Projemizde Hazır”

Aynı zamanda biz bitkisel üretimde de tarım arazilerinin kullanımı etkinleştirme projesi kapsamında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün desteklediği projeyle çiftçilerimize bahar ayında nohut, yağlık ayçiçeği ve aspir dağıtımı yapmıştık. 6 milyon liralık bir projeyle, yüzde 75 hibeli 705 çiftçimiz faydalanmıştı. Bu projeden güz döneminde de 5 milyon lira arpa, 5 milyon lira da buğday olarak ve 1 milyon lira da kanola tohumunu yüzde 75 hibeli dağıtmak üzere 11 milyon liralık projemizi de bakanlığımıza gönderdik inşallah ödenek geldiğinde de Ekim, Kasım ayı gibi bu yüzde 75 hibeli tohum dağıtımımıza da geçeceğiz. Bizim en büyük amacımız çiftçilerimizi doğduğu yerde doyurmak, bununla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm çiftçilerimize bol bereketli yıllar dilerim” dedi. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Macera Park Aksiyon ve Adrenalin Tutkunlarının Mekânı OlduÖnceki Haber

Macera Park Aksiyon ve Adrenalin Tutkunl...

Tiyatro Kavşağında Kaza 1 YaralıSonraki Haber

Tiyatro Kavşağında Kaza 1 Yaralı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar