Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Her İsteyen Atık Toplayamayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Her İsteyen Atık Toplayamayacak
Aksaray genelinde plastik, kâğıt gibi atıkları toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışan 220 atık toplayıcısına belediye tarafından kimlik, özel plaka ve yelek dağıtımı yapıldı. Bu belge ve plakaya sahip olmayan kişiler atık toplayamayacak.

Aksaray genelinde sayıları her geçen gün artan ve vatandaşlar tarafından da sürekli şikâyet konusu olan atık toplayıcıları konusunda Aksaray belediyesi beklenen adımı attı. Son yıllarda işsizlik ve diğer sebeplerden dolayı sayıları her geçen gün artan ve il genelindeki tam sayıları belli olmayan atık toplayıcılarının belli bir düzende hareket etmesi için harekete geçen Aksaray belediyesi dün itibari ile il genelinde tespit edilen 220 atık toplayıcısına iş yeleği, kimlik ve plaka dağıtarak atık konusunda yetkilendirdi. Bu tarih itibari ile atık toplama işi yapanlar yelek ve kimliklerini yanlarından bulundururken kâğıt topladıkları araçlarına da plakalarını takmak zorunda olacaklar.

Aksaray belediyesinin atık toplama ve ayrıştırma merkezinde kayıt altına alınarak dağıtılan plaka ve kimlikleri almak için gelen 220 kişi ise uygulamanın yerinde olduğunu ifade ederek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray belediye başkanımıza ve Devletimize çok teşekkür ediyoruz. En büyük sorunumuz bu iş için belli bir denetim olmamasıydı. Her gün yeni araçlarla yeni kişiler bu işi yapmaya başlıyor ve bizlerin ekmekleriyle oynuyorlardı. Bu sayede bu işi yapanlar kayıt altına alınacaklar ve düzensizlikte ortadan kalkmış olacak. Bundan sonra bu belgeleri olmadan atık toplayanlara göz yumulmamasını istiyoruz. Allah herkesten razı olsun” dediler.

Günde 10-14 Ton Atık Ayrıştırılıyor

Aksaray belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hizmete açılan ve çalışmalarını kapasite artırımı yaparak çalışmaya devam eden atık ayrıştırma merkezinde şu anda 10 ile 14 ton aralığında atığın ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldığını ifade eden yetkililer tesisin tam kapasite ile çalışması durumunda günlük 60 ton atığı işleyebileceğini kaydederek yaptıkları açıklamalarda; “Sürdürülebilir atık yönetimi amacı ile hayata geçirilen Toplama Ayırma Tesisinde; geri dönüşebilen cam, kâğıt, metal, plastik gibi atıklar ayrıştırılıyor. Ayrıştırılmak üzere işletmeye gelen hammadde miktarı her gün artarak devam ediyor.

Mevcutta günlük 10- 14 ton atığın toplanıp ayrıştırıldığı tesis, tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 60 ton atığı ayrıştırılabilecek.

Yapılan araştırmalara göre 1 Ton atık kâğıt 17 ağacı kesilmekten kurtarıyor. Toplama Ayırma Tesisi (TAT) ile I. Sınıf Atık Getirme Tesisinde son 4 aylık süre içerisinde toplanan toplam 432 Ton atık kâğıt ile 7 Bin 500 ağacın kesilmesinin önüne geçildi. İşletmeye açıldığı günden bu yana da çeşitli türlerinden toplam 1200 ton atık ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılmıştır.

Atıkların dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması ve çevre bilinci oluşturulması konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak için çeşitli eğitim projeleri de düzenleyen Belediyemiz, öğrencilere ayrıştırma tesisini de gezdiriyor.

Proje kapsamında Çevre bilinci ve sıfır atık farkındalığının oluşturulması amacı ile tesiste gerçekleştirilen faaliyetler öğrencilere anlatılıyor. Tesis içerisinde cam, kâğıt, metal, plastik gibi atıkların tekrar kullanılması için yapılan sınıflandırma işlemlerini çocuklar tek tek inceliyorlar” dediler  

Hafriyatlar da Belediyenin Merceği Altında

Son yıllarda vatandaşlar tarafından da sürekli şikâyet konusu haline gelen hafriyat araçları ve hafriyat döküm yerleri konusunda da belli bir düzene girildiğini ifade eden yetkililer açıklamalarında; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda Belediyemiz tarafından hafriyatların depolanması ve bertaraf edilmesi konusunda çok önemli bir uygulama başlatılarak “Hafriyat Yönetim Sistemi” oluşturuldu.

Bu kapsamda ekiplerimiz tarafından teknolojinin imkânları kullanılarak geliştirilen ve uygulamaya konulan Hafriyat Yönetim Sistemi ile etkin bir hafriyat idaresi gerçekleştirilmeye başlandı.

Üniversite karşısında Hacılarharmanı mevkiinde eski döküm sahası olarak kullanılan alan döküme kapatıldı ve zabıta noktası oluşturularak saha kontrol altına alındı. Alanda düzenleme çalışmaları başlatıldı. Ayrıca kaçak döküm yapılan alanlar tespit edilerek uyarı levhaları asıldı.

İzinsiz hafriyat dökümü ile yaşanan hak ihlali ve çevre kirliliği konusunda alınan önlemler kapsamında Belediyemiz tarafından hafriyat toprağı ve inşaat-yıkıntı atıkları taşıyan araçların takibinin yapılması amacıyla araçlara GPS (Uydu Takip Cihazı) ve damper sensörü taktırma zorunluluğu getirildi. Gerekli şartları sağlayan firmalara "Hafriyat Toprağı, İnşaat-Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi" verilerek, 7/24 prensibine uygun şekilde denetimler gerçekleştiriliyor. İl genelinde şu ana kadar 90 araca GPS (Uydu Takip Cihazı) montajı yapıldı ve taşıma izin belgesi verildi” dediler. (Haber/Foto: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Jandarma Güvenli Trafik İçin Eğitimlerine Devam EdiyorÖnceki Haber

Jandarma Güvenli Trafik İçin Eğitimlerin...

Pazarda Pompalı Tüfekle Vurulan 5 kişiSonraki Haber

Pazarda Pompalı Tüfekle Vurulan 5 kişi

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar