
Yarın kutlanacak kurban bayramı öncesi bazı vatandaşlar ve kasaplar sokak aralarında seyyar kıyma çekimi ve sucuk basımının kontrol altına alınmasını isteyerek “Aksaray’ı Uzakdoğu sokaklarına çevirmeyin” uyarısında bulundular.
Aksaray’da yarın kurbanların kesilmesinin ardından kutlanacak Kurban bayramı öncesi vatandaşların hazırlıkları sürerken kasaplar da bayram hazırlıklarını tamamlayarak müşterilerini beklemeye başladı. Özellikle kıyma çekimi ve hayvan kurbanlıkların parçalanması ve pay edilmesi için bayram sürecinde yoğun olarak çalışacak olan kasaplar her sene olduğu gibi bu sene de mahalle aralarında hijyenik olmayan ortamlarda herkesim tarafından seyyar kasaplık yapılması olayının bu yıl önüne geçilmesini beklediklerini söyleyerek il tarım müdürlüğü ve belediye zabıta ekiplerini denetime davet ettiler.
Her sene sadece kurban sürecinde Aksaray’ın bir çok noktasında sokak aralarına veya bir çok iş yerinin içerisine kurulan kıyma makineleri kıyma çekimine göz yumulduğunu söyleyen kasaplar; “Her sene olduğu gibi bu sene de kurban bayramı için hazırlıklarımızı tamamladık. Bizler gibi bakkalı da, manavı da, tuhafiyecisi de hatta apartmanlardaki apartman görevlileri de pas ve kir içerisindeki kıyma makinelerini ambarlarından çıkartarak bizlerin ekmeklerine göz dikerken vatandaşı sağlığını da bozmak için harekete geçtiler. Bizler artık bu işi ruhsatında yazan yani yetki sahibi olan ve belirlenen kriterlerde hijyen kurallarına uygun olan iş yerlerinde yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bizler kasaplar olarak hiçbir zaman başka birisinin ekmeğine göz dikmezken her bayram birileri hem bizlerin ekmeği hem de milletin sağlığı ile oynuyor. Bunları tüm Aksaray görürken görmesi gerekenler ne yazık ki görmezden eliyor. İldeki denetim yapan tarım il müdürlüğünün ekipleri ile zabıta ekipleri bu süreç boyunca kayıplara karışarak kör ve sağır oluyorlar. Bizler artık küllük dibinde veya bakkal önünde kıyma çekimine müsaade edilmesini istemiyoruz. Bu konuda şimdiye kadar sessiz ve duyarsız kalan kasaplar odasını da bayram sürecinde göreve davet ediyoruz. 3 Gün iş yapacakken bu rezilliğe göz yummasınlar” derken bazı vatandaşlar da; “Her sene anlam veremediğimiz şekilde şehir içerisindeki halkın yarısı kasap oluyor. Kimisi 3-5 kişi toplanarak kesim işine başlıyor kimisi de mahalle aralarında seyyar kasap dükkanı açıyor. Sağlıksız ortamlarda ucuz olarak kıyma çektikleri için de halk onları tercih ediyor. Bir kasap dükkanında her gün kullanılan ve temizlenen bir kıyma makinesi ile yılda bir kez kullanılan ve nasıl temizlendiği belli olmayan ve bayram öncesi yeniden çıkartılan kıyma makineleri bir olur mu? Bunu denetlemesi gereken kurumları bu seneye kadar görmedik bu sene de göreceğimizi düşünmüyoruz. Bir bakkal dükkanın önüne durup bir tane yetkili çıkart ruhsatını demiyor. Ya da bir apartman önünde kıyma çeken bir kişiye sen kimsin diye soran yok. Şehrin her yeri Uzakdoğu ülkelerindeki gördüğümüz pislik içerisinde kalıyor. Herkes kendi işini yapsın. Bir kasap nasıl elbise satmıyorsa, ekmek satmıyorsa, meyve satmıyorsa bu esnaflar da 3 gün iş yapacak olan esnaf arkadaşlarının ekmeği ve milletin sağlığı ile oynamasınlar” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın