İmar Düzenlemesinin Hedefi Dönüşümü Hızlandırmak
GÜNDEMKentsel dönüşüm konusunda kararlı adımlarını sürdüren Aksaray belediyesi son imar düzenlemesi ile vatandaşların da ortak kararları ile dönüşüme katılmasını hedefliyor.
Aksaray’da yıllardan beri girilemeyen ve gerek insan sağlığı ve güvenliği gerekse şehrin siluetini bozan merkezdeki Hamidiye mahallesinde yarım asra yakındır inşaat halinde olan 8 katlı inşaatın yıkılmasıyla başlayan Aksaray belediyesi kısa süre içerisinde alanda hedeflenen yapıların tamamını ortadan kaldırarak yapılamaz denilen en büyük kentsel dönüşüm hamlesine başladı. 6 Şubat tarihli depremlerin ardından TOKİ çalışmalarının tamamına yakınının deprem bölgelerine yönlenmesiyle bu yıl yapılamayan ihale sürecinin 2024 itibariyle başlayacağı tahmin edilirken Aksaray’ın merkezinde kalan ve kullanım ömrünü tamamlayan Aksaray belediyesi hizmet binasının taşınmasıyla birlikte merkezde de köklü bir çalışmanın başlatılması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta içerisinde kanal 68’de TV’de katıldığı canlı yayında kentsel dönüşüm çalışması ve imar revizyonu konusunda önemli açıklamalar yapan Aksaray belediyesi başkanı Evren Dinçer dönüşümün hızlı ve sağlıklı yapılabilmesi adına vatandaşların da kullanım ömrünü tamamlamış ve deprem yönetmeliğine aykırı olan yapılarını kat malileriyle anlaşmak kaydıyla yapmalarının önemine dikkat çekerek, imar revizyonu olarak adlandırılan düzenlemenin asıl hedefinin dönüşümü hızlandırmak ve Aksaray’ın meydana gelebilecek bir depremden en az hasarla çıkmasını amaçladıklarını söyledi.
İmar düzenlemesindeki artışların şehrin her bölgesindeki alanları kapsamadığını dönüşüme destek olmak amacıyla bin metreye 1 kat ve ilave yüzde 10 artırım 2 bin metre ve üzerindeki alanlara ise 2 kata ilave yüzde 20 artırım verildiğini bununda inşaat maliyetini azaltmak ve dönüşüm konusunda müteahhidin konut sahiplerinden alacakları payları azaltmaya yönelik olduğunu açıkladı.
Bu imar revizyonuna ek olarak Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını teşvik etmek için de ek destek paketlerinin olduğuna dikkat çeken belediye başkanı Evren Dinçer Aksaray’da riskli olan veya deprem yönetmelikleri öncesindeki yapıların bu haklardan yararlanmasını belediyenin hazırladığı imar revizyonu ile de dönüşümlerin hızlanması gerektiğini söyledi.
“Dönüşümde Kat Malikleri En Büyük Engel”
6 Şubat tarihinde on binlerce vatandaşın hayatına mal olan ve yüz binlercesinin de yaralanmasına ve sakat kalmasına neden olan depremin çok çabuk unutulduğunu belirten hak sahipleri Aksaray belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmalarına destek verdiklerini ifade ederken “Bu iş sadece Devletle olmaz” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray yıllardan beri deprem bölgesi olmayan bir yer olarak konuşulur. Ancak son yıllarda meydana gelen yıkıcı depremlerin etkilerini hepimiz 6 Şubat tarihinde gördük. Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerindeki depremler 11 ilde can ve mal kaybına neden oldu. Şimdi geldiğimiz noktada Aksaray deprem konusunda Tuz gölü fay hattı nedeniyle tamamen sıkıntısız değil. Özellikle Marmara depreminden önce yapılan konutların tamamına yakının gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu binalar zaten yapı ve estetik olarak da ömürlerini doldurdular. Artık kat maliklerinin gerek bakanlık destekleri gerekse belediyenin imar revizyonu desteği ile yapılarını tekrardan gözden geçirmesi gerekiyor. Bu yapılar insanların üzerlerine çökmeden boşaltılıp tekrardan yapılmalı. Şu anda 25-30 yıllık veya daha yaşlı yapılarda oturanlar bu sayede evlerini de yenilemiş ve modern bir daireye de sahip olurlar.
1980’lerin sonunda kooperatif olarak yapılan Fatih mahallesindeki konut alanındaki yapıların neredeyse tamamına yakını 1999 depreminden önce yani eski deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Bu yapıların zeminleri konusunda da Aksaray’da belli yaşta olanlar sıkıntı olduğunu biliyorlar. Buralardaki hak sahipleri yine ortak alacakları kararlar ile sağlamlık testinden geçemeyen binaları desteklerle ortadan kaldırmalı ve kat artırımı teşviki ile de düşük bedeller ödeyerek bu yapılarını yenilemeli. Bu konuda şehirde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Apartmanlarda bu uygulamadan yararlanmak isteyenler ile evlerinde sadece kiracı oturtan ev sahipleri ile bazı hak sahipleri arasında sorunlar çıkıyor. Binalarda yenileme isteyenler ile buna karşı çıkanlar bir türlü anlaşamadığı için bu iş çözülemiyor. Artık bu binaların gözden geçirilip sağlam olmayanlar konusunda devlet görevlilerinin de olaya müdahil olması gerekiyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir